BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,82
ALTIN 2.439,33
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmayda köstebek avı

Kara harekatından iki gün önce Youtube'a yüklenen viedo için Genelkurmay inceleme başlattı.

Abone ol

Genelkurmay, GES Komutanı Tuğgeneral Münir Erten'in görevinden affını istediği veya istifa ettiği haberlerini yalanlarken, YouTube'a sızan konuşmaya değinmemesi, konuşmanın doğru olduğunu ortaya koydu. Genelkurmay, konuşmayı telefon dinleme yöntemleriyle kaydederek Kuzey Irak'ta operasyona başlayan Mehmetçiği tehlikeye atan köstebeğin izini sürüyor.

HAREKATTAN 2 GÜN ÖNCE

Kara harekatından 2 gün önce 19 Şubat'ta İsviçre'den Youtube'a yüklenen konuşmada, Tuğgeneral Erten, “Arkadaşlar” dediği bir gruba hitaben konuşurken, hava harekatının son günlerinde, harekata ilişkin basın açıklamasında etkisiz hale getirilen terörist sayısı konusunda Genelkurmay'da bir çalışma yapıldığını anlatıyor. Bu sırada Erten'in, “16 ve 18'indeki bombardıman ve kara harekatından sonra basına bir açıklama yapacaklar” ifadesi dikkat çekerken, bu sözlerle, iki gün sonra başlayacak 'Güneş' operasyonunu işaret ettiği tahmin ediliyor.

Tuğgeneral Erten ayrıca, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'u kastederek, “İkinci Başkanım o gün rahatsızdı. Şeker komasına girmiş, akşam saat 22:30'da hastaneye kaldırmışlar” ifadesini kullandı.

CEP TELEFONU OLABİLİR

Ses kaydının yankısız ve net oluşu, konuşmanın mikrofonla yapılmadığını ve küçük bir alanda gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Tuğgeneral Erten'ın “arkadaşlar, son zamanda istihbaratta çalışan arkadaşlarımız...” hitabıyla ekibine seslendiği değerlendiriliyor. Kaydın ilk yarısındaki gürültüler, “cihazın kayıtta olup olmadığı kontrol” ediliyor hissi uyandırırken, cihazın bir ses kayıt cihazı olma ihtimali “güçlü” bulunuyor. Ancak uzmanlar, konuşmanın cep telefonu ile de kaydedilmiş olabileceğini özellikle vurguluyorlar. Uzmanlara göre iki durum da aletin “casusluk cihazı olmadığını” kanıtlıyor.

IP NUMARASI İNCELENİYOR

Genelkurmay, Tuğgeneral Erten'in o konuşmayı yaptığı yerde bulunan kişiler ile ilişkilerini incelemeye aldı. Öncelikle konuşmanın “kim tarafından ve hangi amaçla” kayda alındığı araştırılırken, kaydı yapanın mı yoksa onun ulaştırdığı başka kişilerin mi Youtube'a yüklediği öğrenilmeye çalışılıyor. Konuşmanın siteye yüklendiği yerin İsviçre olduğu belirlenirken, yüklenen adresin IP numarası ve bu adrese Türkiye'den yapılan erişimlerin dökümü çıkarılıyor.. (Yeni Şafak)