BIST 10.199
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.394,78
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmay JİTEM yok dedi ama...

Genelkurmay Başkanlığı' 'JİTEM'' adında kurulmuş herhangi bir birimin mevcut olmadığını belirtti. Ancak...

Abone ol

Ancak Ergenekon tutuklusu emekli Albay Arif Doğan mahkemede verdiği ifadede JİTEM'in kurucusu olduğunu söyleyerek örgütün varlığını itiraf etmişti. .

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından varlığı hiçbir zaman kabul edilmeyen JİTEM'in kurucusu olarak gösterilen emekli Albay Arif Doğan 15 Ağustos 2008'de Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdiği ifadede şunları söylemişti.

"Ben Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı ve JİTEM Grup Komutanlığı görevlerinde bulundum. Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı, kadrosu Genelkurmay'ca tasdikli olunan bir görevdir. JİTEM ise yine üst düzey, daha doğrusu yetkili komutanların bilgisi ve kararları doğrultusunda denenmek üzere kurulmuş bir yapılanmadır. Ben de bunun kurucusuyum. Faaliyet alanı OHAL bölgesidir. Dışına taşması söz konusu değildir ve kadrolu elemanları yoktur. Denenme sürecinde olduğu için biz mesailerimizden ve mesai sonrası saatlerimizden zaman ayırmak suretiyle, yasalara uygun olarak terörle mücadele ettik."

EMEKLİ ORGENERAL ÖZGEN'DE KABUL ETMİŞTİ

23 Mayıs 1993'te Bingöl'de şehit edilen 33 er olayıyla ilgili 16 Aralık tarihinde NTV'de yayınlanan Canlı Gaste programında konuk olan dönemin Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Necati Özgen, Can Dündar'ın olayı JİTEM'le ilişkilendirenleri hatırlatması üzerine; "Biz ne oluyoruz, nasıl bizim haberimiz olmadan Jitem bu işi yapıyor. Jitem'de iki tane üç tane adam var, kim yapacak bunu?" yorumunda bulunmuştu.


GENELKURMAY: JİTEM ADINDA BİR KURULUŞ YOK

Genelkurmay Başkanlığı İSE BUGÜN , Diyarbakır 3. ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda, başkanlık bünyesinde ''JİTEM'' adında kurulmuş herhangi bir birimin mevcut olmadığını bildirdi.

Aralarında terör örgütü PKK itirafçılarının da bulunduğu 11 sanıklı ''JİTEM'' davasında Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Jandarma Genel Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiği ve ''JİTEM adlı bir birimin olup olmadığının, var ise hangi tarihte kurulduğunun, faaliyetine devam edip etmediğinin, iddianamede belirtilen kişilerin kuruluşa üye olup olmadıklarının'' sorularını içeren yazının cevabı mahkemeye ulaştı.

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaşan ve Genelkurmay Başkanı namına Ceza Hukuk İşleri Şube Müdürü Hakim Albay Orhan Önder imzalı yazıda, ''Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde kurulmuş (JİTEM) adında herhangi bir birim mevcut değildir'' denildi.

İKİ AÇIKLAMA ARASINDA KALAN SORULAR?

-Genelkurmay, Başkanlık bünyesinde kurulmuş (JİTEM) adında herhangi bir birimin mevcut olmadığını söylüyor ama örgütün kurucusu olduğunu söyleyen Arif Doğan'ın itirafları cevabını bulmuyor.

-Arif Doğan, Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı'nın kadrosunun Genelkurmay Başkanlığı'nca tasdik olunduğunu belirtirken JİTEM Grup Komutanlığı'ndan sadece ilgili komutanların bilgisi olduğunu söylerken bu birimin "illegal" olduğunu mu kastediyordu?

-Genelkurmay JİTEM yoktur derken benzer isimle örgütlenmiş herhangi bir yapı ve yapılanmanın (mesela JİT gibi)yada iddia edilen tarzda bir örgütlenmenin olup olmadığıyla ilgili neden bir açıklama yapmadı?

-JİTEM Genelkurmay'a değil de Jandarma İstihbarat Grup Başkanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren bir örgütlenme miydi?