BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  MAGAZİN

Gencebayın idamını istemişler

Orhan Gencebay'ın, TRT'de yasaklı olduğu dönemde 'Türk müziğini bozuyor' diye idamını istemişler!

Abone ol

Orhan Gencebay MTV Türkiye kanalına konuk oldu. Gencebay’ın yaptığı bir açıklama izleyenleri çok şaşırttı. Türkiye’de sanatın ve sanatçının değerinin hâlâ bilinmediğini belirten Orhan Gencebay, "Anlayan tabi ki var ama sanatçıların hakları nedir, nasıl korunur bunları anlamış değiliz yeterince" diye konuştu.

Televizyongazetesi adlı sitenin haberine göre, bir dönem TRT tarafından yasaklı olduğunu anlatan Gencebay, idamını isteyen bir kişi bile olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "TRT’nin ilkeleri ile benim yapmayı istediğim ve bana göre doğru olan çalışmalar yüzünden ters düşmüştük. Ben resmi bir yasaklıydım. Hatta 70’li yıllarda benim idamımı isteyen bile olmuştu."

İSİM VERMEDİ
Gencebay, bu açıklamasından sonra ’İdamınızı kim istedi?’ sorusuna ’Birisi’ diyerek isim vermekten kaçındı. Orhan Gencebay daha sonra, "Bunlar yaşanan şeyler. O istedi diye olacak değil tabi ki. Gerekçesi de Türk müziğini bozmuş olarak görünüyordum. ’Ben niye bozdum?’ demiştim. Ben sanat müziği eserlerini, Halk müziği eserlerini alıp dejenere mi etmiştim? Hayır! Kendi müziğimi icra ettim. Bozmak değil bilakis katkıda bulundum. Ben neyi bozdum. ’Türk müziği kulağını!’ Türk müziği kulağını bozsa bozsa ben değil Batı müziği bozar. O bozmuyor da ben nasıl bozarım demiştim. Bir şey diyemediler bana." Orhan Baba, ısrarlı sorular sonucunda ismi vermedi ancak idamını isteyen kişinin TRT kurumunun içindeki bazı müzisyenler olduğunu belirtterek "Önemli değil. Öylesine bir anı diye söyledim" diyerek daha fazla açıklama yapmadı.