BIST 10.078
DOLAR 32,36
EURO 34,67
ALTIN 2.416,45
HABER /  GÜNCEL

Gemi batarsa AK Parti mi cemaat mi kaçar?

Gemi batarsa AK Parti terkeder ama cemaat birlikte batar! Ruşen Çakır'dan bomba tespitler.

Abone ol

Cemaat bu savaşı her şeyi göze alarak başlattı. Peki iki taraftan birinin gemisi batarsa içindekilerin davranışları ne olur? Vatan si yazarı Ruşen Çakır'a göre cemaat gemiyle birlikte batmaya hazır olur ancak AK Partililer Başbakan Erdoğan'ın iktidarını kaybettiğini görünce gemiyi terkeder!

CEMAAT BU SAVAŞI KAYBETMEZ

AKP gibi güçlü bir parti ve Recep Tayyip Erdoğan gibi güçlü bir liderle açık bir savaş yürütmenin kolay olmadığı, bu yüzden Cemaat ile Gülen’in kendisinin sıkıntı içinde oldukları muhakkak. Ancak gelinen aşamada Cemaat’in bu savaşı kaybedeceğinin (veya daha doğru deyişle bu savaşın en büyük kaybedeni olacağının) çok somut işaretleri yok ya da ben göremiyorum.

Aslında, daha savaşın çok başlarında olduğumuz için bu tartışma için çok erken olduğunu bile söyleyebiliriz. Bunun yerine savaştaki güçler dengesini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak bazı konuları derinlemesine ele almak daha yararlı olabilir.

BÖLME PLANI BAŞARILI OLMAZ 

Bu bağlamda bugün Cemaat ile hükümetin tabanlarını karşılaştırmak istiyorum. Önce Cemaat’e bakacak olursak çok katmanlı bir tabanla karşılaşıyoruz. Çekirdekte, sayıları binlerle ifade edilen hareketin kadroları var. Bunlar yurt içi ve dışındaki okullarda, medyada ve diğer sektörlerde varlık gösteren kurumlarda görev alıyorlar. Bunlar çok sıkı bir şekilde Gülen’e ve harekete bağlılar. Mutlaka kafaları karışık olan, yaşanan gelişmelerden üzüntülü ve tedirgin olanlar vardır ama çoğunluk birlikte ve daha fazla dayanışma duygusuyla hareket ediyor. Bu kadrolardaki kendini adamış olma hali ve hareket içindeki disiplinli yapı nedeniyle siyasi iktidarın Gülen hareketini bölmeye yönelik planlarının başarılı olma şansı çok yüksek değil.

CEMAAT İKTİDARIN NİMETLERİNDEN FAYDALANIYORDU

Cemaat’te hem Gülen’in kendisi, hem de hareketin bütünüyle kurulan bir ilişki varken bir süredir Erdoğan figürü üzerinden yürüyen AKP’deyse esas olarak onunla kurulan ilişki belirleyici. AKP tabanını kendi arasında güçlü tutan hususların en önemlisi iktidar.

İktidarı kaybetme durumundaysa bu tabanın içerisinde ciddi çatlaklar olabilir. Gülen hareketi dün siyasi iktidarla beraber hareket ediyordu, onun nimetlerinden sonuna kadar yararlanıyordu. Erdoğan “Ne istediniz de vermedik?” diye boşuna sormadı.

GEMİ BATARSA NE OLUR

Cemaat artık iktidarın karşısında, ona savaş açtı ve doğal olarak iktidar tarafından baskıya uğruyor. Buna rağmen en azından şimdilik çok büyük fire verdiğini görmedik. Ama AKP tabanında, iktidarın elden gitmekte olduğu duygusu ortaya çıkar, Erdoğan’ın başbakanlığı kaybetme ihtimali belirirse birtakım kırılmalar olabilir. Özetle AKP gemisinin su aldığı imajı ortaya çıkarsa gemiyi terk edecek çok kişi çıkabilir ama Cemaat için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Cemaat içinde gemi batsa bile gemiyle birlikte batmaya hazır çok fazla kişi olduğunu söyleyebiliriz.