BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.438,84
HABER /  GÜNCEL

Gelen hasta ihbarının sebebi farklı

Muş'ta etkili olan kar yağışının ardından yol açma çalışmalarını sürdüren İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ekipleri, asılsız ihbarlar sebebiyle zor durumda kalıyor.

Abone ol

Merkeze bağlı Kutlugün Köyü'ndeki vatandaşlar, köy yolunu ulaşıma açtırmak acil hasta ihbarında bulundu. İhbarı alan 112, köye kara ambulansı gönderdi. Yolun ulaşıma kapalı olmasından dolayı ambulans geri dönmek zorunda kalınca, 112 Komuta Merkezi durumu İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'ne bildirdi.

Köy yolunu ulaşıma açmak için iş makineleri bölgeye sevk edilirken, 112 de paletli ambulansı köye yönlendirdi. 4 saatlik yol açma çalışmasının ardından köye ulaşan ekipler, acil diye ihbar edilen hastanın sadece ayak ağrısı şikayeti olduğunu ve özel bir araçla hastaneye götürüldüğünü öğrendi.

YOLU AÇTIRMAK İÇİN 112'Yİ KULLANIYORLA

Kurtarma ekipleriyle birlikte köye giden ve 7 aylık hamile kadının düşük tehlikesi geçirdiği ihbarını aldıklarını söyleyen 112 Acil Servis Başhekimi Dr. Burhan Savtekin, "Yol ulaşıma kapalı olduğu için İl Özel İdaresi'yle çalışmalara başladık. Köye ulaştığımızda hastanın özel bir araçla hastaneye götürüldüğünü ve hastanın gebelikle ilgili herhangi bir sıkıntısı olmadığı ortaya çıktı. Acil bir hasta olmadığı halde ambulans meşgul edilmiş oldu. Hastanın ciddiyetini telefonla değerlendirdiğimiz zaman tam olarak emin olamıyoruz. Hastanın verdiği bilgiye göre değerlendiriyoruz. Ambulansla böyle yanlış ihbarlardan dolayı meşgul ediliyoruz. O anda başka bir yerde daha ağır bir hasta olduğu zaman da ona ulaşmakta sıkıntı yaşıyoruz." dedi.

112 Acil Servis Müdürü Bülent Şener ise vatandaşların köy yollarını ulaşıma açmak için 112'yi kullandıklarını söyledi. Şener, "7 aylık hamile hastanın düşük tehlikesi olduğunu ihbarını aldık. İlk olarak kara ambulansı gönderdik ve yol kapalı olduğu için köye gidemedi. Biz daha sonra paletli ambulansla köye geldik. Maalesef 7 aylık gebe kadın sadece ayaklarında ağrı olduğu söylendi. Bu bölgede kar yağdığı zaman köylüler, yolu açtırmak için 112'yi kullanıyorlar. Daha önce de bu tür durumlarla karşılaştık." diye konuştu.

ASILSIZ İHBARLAR YÜZÜNDEN GERÇEK HASTALARA YARDIM GECİKİYOR

Kış mevsiminden önce program hazırladıklarını ve kar yağışlıyla birlikte bu program çerçevesinde hareket ettiklerini ifade eden İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Şehmus Yentür, "Kar yağışıyla birlikte ekiplerimiz program çerçevesinde hareket ediyor. Hasta ihbarı aldığımız zaman programın da dışına çıkıyoruz ve o hastayı kurtarmak için adeta ekipleri seferber ediyoruz. Ama bazen yapılan ihbarın asılsız olduğu ortaya çıkıyor. Bu tür asılsız ihbarlardan dolayı hem biz hem de vatandaşlar sıkıntı yaşıyor. Çünkü aynı anda başka bir bölgede de gerçek hasta olabiliyor. Asılsız ihbarlar dolayısıyla gerçek hastalara ulaşmak zaman alabiliyor." dedi.

172 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI

Köy yollarıyla ilgili bilgi veren Şehmus Yentür, kar yağışından dolayı 172 köy yolunun ulaşıma kapandığını belirtti. Yentürk, şöyle konuştu:

"Dün etkili olan kar yağışından dolayı ekipleri seferber ettik. Bugün sabah saatleri itibariyle merkezde 60, Varto'da, Malazgirt'te 40, Bulanık'ta 12 olmak üzere toplam 172 köy yolumuz ulaşıma kapandı. Şu anda yol açma çalışmalarımız devam ediyor. Eğer yağış tekrar başlamazsa 2 gün içerisinde bütün köy yollarını ulaşıma açacağız."