BIST 10.427
DOLAR 32,27
EURO 35,11
ALTIN 2.476,37
HABER /  POLİTİKA

Gece yarısı darbesi polemiği

Belge tartışmaları derken, gece yarısı geçen düzenleme gündemi ısıttı. Erdoğan ve Baykal yine karşı karşıya..

Abone ol

Kamuoyu haftaya sıcak bir tartışmayla giriyor. Darbecilere sivil yargı yolunu açan düzenleme AK Parti ile CHP'yi karşı karşıya getirdi.

İrtica eylem planı tartışmaları tüm hararetini korurken, gece yarısı çıkan düzenleme gündemin ilk sırasına yerleşti. Bu hafta Ankara kulisleri tartışılan belgenin üzerine şimdi de bu düzenlemeye kilitlenecek.

Liderlerin konuşmaları da bu yönde olacak. İşaretini de hafta sonu yaptıkları konuşmalarında verdiler. Erdoğan '12 Eylül darbecileri yargılansın' diyen CHP'yi samimiyetsizlikle suçladı. Baykal ise Erdoğan'ı yargıyı mıncıklamakla eleştirirdi.


ERDOĞAN NE DEDİ?

Geçen gece bir kanun çıktı. Sonra grup başkan vekili çıktı. 'AK Parti'nin huyudur. Bizi yine aldattılar' diyor. Aklın neredeydi. Sen ne iş yapıyorsun? Seninle görüşüldü. Kabul edenler ellerini kaldırdı, etmeyenler kaldırmadı. Sen neredeydin? Bir taraftan darbecilere karşı hadi beraber diyorlar... Hani samimiydin. Çıkan yasa darbecilere karşı. Niye karşı çıkıyorlar?

Geçen haftalarda yaptıkları açıklamalar bizi umutlandırmıştı. Ama iki hafta demokrat oldular, demokrasiyi savundular. Belge konusu daha ortaya çıkmadan kararlarını verdiler. Hiç ilgisi olmadığı halde hatta mağdur olduğu halde AK Parti'yi suçladılar. Kurumlar arası çatışmadan medet umdular. Boşuna uğraşıyorlar. Türkiye demokrasi yolunda büyük yol aldı. Arkasına askeri alarak, kurumlar arası çatışmadan medet umarak siyaset yapmanın zamanı çoktan geçti."

BAYKAL NE DEDİ?

"Başbakan bu konuda hükmünü daha dava açılmadan vermiştir. Danıştay cinayeti öncesi ve sonrasında bu konudaki düşüncesini hep ifade etmiştir. Şimdi yargının savcılarıyla, mahkemeleriyle bu kararı teyit etmesini bekliyor. Bunun için her türlü gayreti gösteriyor. Yargıyla oynamak iyi değil. Hükümetler yargıyı mıncıklamaktan vazgeçmeli. İktidar yargıdan elini çekmelidir. Yargıyı çekiştirerek ne yargıya hizmet etmek mümkündür ne de bu hükümetin kendisine bir yarar sağlar.

Silahlı Kuvvetlerini çekiştirmek, uğraşmak, orasını burasını farklı yönlere çekiştirmeye çalışmak doğru ve yararlı değildir. Türkiye bu iktidar nedeniyle böyle sorunlar yaşıyor. Medyayı, adaleti karıştırıyor. Bunlardan büyük üzüntü duyuyoruz.''