BIST 10.507
DOLAR 32,30
EURO 35,04
ALTIN 2.477,05
HABER /  DÜNYA

Hondurasta askeri darbe

Orta Amerika ülkelerinden Honduras'ta cumhurbaşkanı ile ordu arasındaki anayasa krizi, askeri darbeyle sonuçlandı.

Abone ol


Orta Amerika ülkesi Honduras'ın solcu devlet başkanı Manuel Zelaya'yı askerler tutuklayarak Kosta Rika'ya götürdü. Zelaya'nın müttefikleri Chavez ve Morales'ten darbeye sert tepki geldi.

Başkanlık Sarayı'nı basan askerler, anayasa değişikliğiyle ilgili referandum öncesinde solcu Cumhurbaşkanı Manuel Zelaya'yı tutukladı.

Ordunun itirazına rağmen görev süresinin uzatılmasını öngören anayasa değişikliği referandumunda ısrar eden devlet başkanı Zelaya, önce bir hava üssüne götürüldü, ardından da Kosta Rika'ya sürgüne gönderildi.

Devlet Başkanı Zelaya ile birlikte 8 bakanı da tutuklandı. Tutuklanananlar arasında Zelaya yakınlığıyla bilinen Dışişleri Bakanı Patricia Rodas da bulunuyor.

Meşru cumhurbaşkanının kendisi olduğunu söyleyen Zelaya, yandaşlarına direniş çağrısında bulundu.

Başkanlık Sarayı'nın önünde gösteri yapan Zelaya yandaşları, polisle çatıştı. Honduras Kongresi, Zelaya'nın yerine kongre başkanı Roberto Michelettı'yi atadı.

Merkezi Venezuela'nın başkenti Caracas'ta bulunan uluslararası televizyon kanalı Telesur'a açıklamalarda bulunan Zelaya, ''San Jose'de Kosta Rika'dayım. Kaçırıldım ve bir komplo kurbanıyım. Askeri elit tarafından kandırıldım'' dedi ve ABD Başkanı Barack Obama'dan bunun arkasında olup olmadığını açıklamasını istedi.

Zelaya, ''Eğer Washington bu darbeye destek vermediyse, halkımıza ve demokrasiye karşı bu saldırıyı engelleyebilir'' ifadesini kullandı.

CHAVEZ: HONDURAS'A ASKERİ MÜDAHALE YAPABİLİRİM

Manuel Zelaya'nın tutuklanmasına en sert tepkiyi müttefikleri Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'ten geldi.

Chavez, Zelaya'nın askerlerce tutuklanmasını ''darbe'' olarak niteledi ve ABD Başkanı Barack Obama'dan bu darbeyi kınamasını istedi.

Hugo Chavez, ayrıca Honduras'taki Büyükelçisine ya da Büyükelçiliğe bir saldırı düzenlenmesi halinde bu ülkeye askeri de dahil olmak üzere müdahale edeceği uyarısında bulundu. Venezuela ordusunu alarm durumuna geçiren Chavez, darbeden sonra Küba'nın bu ülkedeki diplomatik temsilcisinin askerler tarafından gözaltına alındığını, Venezuela temsilcisinin de dövüldüğünü söyledi.

Chavez, ''Bu askeri cunta fiili bir savaş durumunda. Askeri olarak dahil harekete geçmeliyiz. Eğer Büyükelçimize zarar verirlerse eli kolu bağlı kalamam'' dedi.

OBAMA DERİN ENDİŞE DUYUYOR

ABD Başkanı Barack Obama ise Honduras'ta askerlerin Zelaya'yı tutuklamasından derin endişe duyduğunu açıkladı.

GENELKURMAY BAŞKARINI GÖREVDEN ALMIŞTI 

Venezuela lideri Hugo Chavez'in müttefiki olan Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya, yüksek mahkeme, ordu, kongre ve kendi partisinden bazı üyelerin muhalefetine rağmen anayasal reform için referandum yapma sözü vermişti. Zelaya, geçen hafta görev süresinin 4 yıl uzatılmasını sağlayacak referandumun düzenlenmesi konusunda kendisine yardımcı olmayı reddeden genelkurmay başkanını görevden almıştı.