BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,69
ALTIN 2.404,09
HABER /  SAĞLIK

Gebelikte şeker testini ihmal etmeyin

Gebelik diyabeti önlenmezse anomaliden düşüğe kadar her türlü riske davetiye çıkarıyor. Aman dikkat; şeker taramasını ihmal etmeyin..

Abone ol

Siz ne kadar sağlıklı olursanız olun; gebelik metabolizmada geçici rahatsızlıklar ortaya çıkarabiliyor... Bunlardan biri de diyabet... Gebelik diyabeti ki buna gestasyonel diyabet deniyor; eğer önüne geçilmezse bebek açısından riskleri de beraberinde getiriyor... İşte bu yüzden uzmanlar her hamileye 24 ve 28. hafta aralığında mutlaka glikoz tarama testi yaptırmasını öneriyor.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanı Dr. Lezzan Keskin, ''gestasyonel diyabet''i ve risklerini bakın nasıl  açıklıyor:

Bu hastalığa daha çok gebeliğin ileri haftalarında rastlanılıyor. Plasenta (bebek eşi) gelişimi ile birlikte salgılanan hormonların etkisiyle insülin direnci oluşuyor. Bu da gebelikte yüksek tansiyon, böbrek bozuklukları, protein kaybı, çocukta doğuştan anomaliler, düşükler, iri bebek gelişimi,doğum öncesi, sırasında veya sonrasında ölüm riskinin artmasına neden oluyor.

Diyabet hastası olmayan her sağlıklı kadının gebelik halinde gebeliğinin 24 ile 28. haftaları arasında mutlaka glikoz tarama testi yapması gerekir. Gebelikteki diyabetin tanısının konulması hem anne sağlığı için hem de gelecekteki nesilin sağlığı için çok ciddi bir konu. Gebenin vücudunda kan şekerinin yüksek olması, dokularda zehirli ve zararlı etkiler oluşturur, bu zararlı etki sadece anneye değil aynı zamanda çocuğu da etkileyecektir. Böylece doğacak çocuk doğum sonrası sarılık ,kan şekeri düşüklüğü veya ölü doğum yapılması sorunlarla karşılaşılabilir. Buna hipertansiyon ve böbrek bozukluğu da eşlik ederse çocuğun anne karnında iken gelişme geriliği oluşabilir. İleri yaşlarda ise bu çocuklarda obezite, glikoz toleransında bozulma ve diyabet gelişim riski artabilir. Bu nedenle daha önce diyabet tanısı almamış ama gebelikle test sonucunda diyabet rahatsızlığı ortaya çıkarsa uygun eğitim verilerek diyet, egzersiz,insülin tedavisi ile beraber düzenli kontrolleri yapılması için uzman doktor takibinde olması gerekir.