BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Büyükşehir Kayıhan Hamamı'na da el attı

Bursa Büyükşehir Belediyesi, tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması çalışmalarına Kayhan bölgesindeki tarihi Kayıhan Hamamı’nı da ekledi.

Abone ol

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması için her metodu denediklerini belirterek, Kayıhan Hamamı’nda ise kiralama yoluyla restorasyon çalışmalarını başlattıklarını söyledi.

Bölgeye değer katacak

Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi eserlere yönelik çalışmalarının yeni halkalarından biri de Kayıhan Hamamı oldu. Kent ziynetlerini Bursa’ya kazandırmak için bugüne kadar satın alma, tahsis ve kullanım hakkı gibi farklı metotlara başvuran Büyükşehir Belediyesi Kayıhan Hamamı’nın restore edilmesi için de kiralama yolunu seçti. Mülk sahiplerinden Akın Özhamarat ile tarihi hamamda protokol imzalayan Başkan Altepe, restorasyon karşılığında tarihi yapıyı 10 yıl boyunca kiraladı. Bölgenin sembolü konumundaki Kayıhan Hamamı’nın son yüzyıl boyunca amacı dışında kullanıldığını dile getiren Başkan Altepe, restorasyon çalışmalarının ardından bu yapının da kentin sosyal ve kültürel hayatına katkı sağlayacak bir mekan olacağını söyledi. Başkan Altepe, hamamın restorasyonunun yanı sıra yapılacak çevre düzenlemeleriyle bölgenin ekonomik değerinin artacağını da sözlerine ekledi.

Kayıhan’ın çehresi değişecek

Bursa’nın kalbinin Kayıhan ile Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde attığını hatırlatan Başkan Altepe, Kamberler Parkı ile dönüşümün yaşanmaya başladığı Kayıhan’ın yeni projelerle farklı bir görünüme bürüneceğini söyledi. Tekel binası kaldırılmasıyla önemli bir alan kazanılacağını kaydeden Başkan Altepe, “Kayıhan sokaklarında da düzenlemeleri başlatacağız. Bölgedeki anıtsal niteliği bulunan yapılarla ilgili çalışmalarımız da sürüyor. Kayıhan Hamamı’nın restorasyonunu da 1 yıl içinde bitirip, bölgenin çehresini tamamen değiştirmek istiyoruz” dedi. Bu tarihi yapıları ecdattan emanet aldıklarını hatırlatan Başkan Altepe, bu yapıları en güzel şekliyle koruyarak gelecek kuşaklara miras bırakmayı da kendilerine görev edindiklerini ifade etti.

Protokol imza töreninde söz alan Özhamarat ailesinden Selçuk Sözüçetin de 70 yıl önce dedeleri İsa Özhamarat tarafından alınan hamamın gelecek çağa en güzel şekilde taşınması için böyle bir çalışma başlatılmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Sözüçetin, tarihi yapıyı Bursa’ya kazandıracak olan Başkan Altepe’ye teşekkür etti.

Konuşmaların ardından tarihi yapının restorasyonu için düzenlenen protokol Başkan Altepe ile mülk sahiplerinden Akın Özhamarat arasında imzalandı.

Kayıhan Hamamı’nın tarihi

Kayıhan Hamamı, Sultan 2. Murad’ın tahta çıkışıyla Baş Vezirlik makamına getirilen Vezir Koca Mehmet Nizamüddin Paşa tarafından 15. Yüzyılın ikinci yarısında yaptırıldı. Yaklaşık bin 500 metrekare alana sahip hamam, 1727, 1763 ve 1870 yıllarında geçirdiği yangınlarda büyük hasar gördü. Özel mülkiyette olan ve son 100 yılını gerçek işlevinin dışındaki alanlara hizmet vererek geçiren tarihi yapı, bir dönem kereste atölyesi olarak kullanıldığı için ‘Keresteciler Hamamı’ olarak da anıldı