BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Gazzeye yardım gemisi KKTCde

İrlandalı mürettebata sahip yardım gemisi, Rum yönetiminin Limasol limanını kapatması nedeniyle Gazimağusa Limanı'na sığındı

Abone ol

‘Rotamız Filistin, yükümüz insani yardım’ kampanyası kapsamında Avrupa'nın çeşitli ülkelerinin yanı sıra Yunanistan ve Türkiye'den hareket eden yardım gemileri, dün akşam saatlerinde Güney Kıbrıs açıklarında belirledikleri buluşma noktasında toplandı.

Rum yönetiminin daha önce, ‘yardım gemileri limanlarımıza yanaşabilir’ açıklamasını dün ani bir kararla değiştirdiği ve gemilerin rotasını engellediği öğrenildi.

Yardım gemilerinin Mağusa limanının 30 mil açığında bekledikleri sırada arızalanan bir tekne, Gazimağusa limanına sığındı. Aralarında 2 Alman milletvekilinin de bulunduğu gemi yolcuları ve mürettebatına, liman müdürlüğü tarafından su ve yiyecek ikramında bulunuldu.
Gemi mürettebatı, Rum yönetiminin, insani bir girişim karşısındaki tavrını eleştirirken, KKTC makamlarına teşekkürlerini sundu.

Öte yandan, Rumların engellemesi ile gemi kiralayıp, konvoya katılamayan aralarında Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin de bulunduğu 17 kişi Ledra Palace’tan KKTC'ye geçti. Gazimağusa Limanı'nda bir gemi olduğunu öğrenen 17 kişi, bu gemiyle konvoya ulaşmanın hesabını yaptı.

Gazimağusa Limanı'na ulaşan bu kişiler, hem geminin bozuk olduğunu hem de yolcu kapasitesinin kendilerini taşıyacak durumda olmadığını öğrenince büyük hayal kırıklığı yaşadı.
Aralarında hamile ve küçük çocuğu olan bir kişinin de bulunduğu kafile oldukça yorgun ve aç olduğu için perişan bir haldeydi. 17 kişilik ekibin imdadına Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp yetişti. Kayalp, önce bu kişilere yiyecek getirtti, ardından da onları Salamis Otel'e yerleştirdi.

Olay yerine Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp ve CTP milletvekili Teberrüken Uluçay dışında siyasi veya üst düzey yönetici gelmedi.

RUM POLİSİ GERİ ÇEVİRDİ

Girit Adası'ndan dün sabah Gazze'ye yardım için yola çıkan ‘Challenger 1’ isimli Amerikan bandıralı gemi, Larnaka yakınlarında arızalandı. Helikopterle yaklaşan Rum polisinin kendilerine ‘karasularımıza giremezsiniz’ uyarısı karşısında büyük bir şok yaşayan gemi kaptanı İrlandalı Denis Healey, çareyi Gazimağusa Limanı'na yönelmekte buldu.
‘Challenger 1’ isimli Amerikan bandıralı geminin yolculardan Anette Groth, “Bizi taşıyan yat yolda arızalandı. Gazze'ye yardım götürmek için yola çıktık. Bu bizim için çok önemli” dedi. Groth, kendilerini uluslararası sularda Rum polisinin durdurduğunu ve Larnaka Limanı'na yanaşmalarına izin vermediğini söyledi.

Güney Kıbrıs'ın bu tavrını, diğer ülkelerden gelen baskıyla ortaya koyduğunu düşündüklerini dile getiren Groth, yardım gemilerinin Gazze'ye ulaştığında İsrail'in, kendilerini durdurmaması dileğinde bulundu.

Geminin 11 yolcusu ve 5 personeli bulunuyor. Yolcular içerisinde biri eski, 3 milletvekili var. Milletvekilleri Annette Groth ve Inge Höger’in yanı sıra eski Alman milletvekili Prof. Dr. Normsan Paeeh de gemideki kişiler arasında yer alıyor. Gemide ayrıca Amerika, İngiltere, İrlanda, Belçika ve Hollanda'dan gazeteciler, organizatörler bulunuyor.

BAZI PARÇALARI KIRILDI

Girit Adası'ndan çıkan bozuk geminin, dümen demirinin, pis su motor demirinin ve temiz su motor demirinin kırıldığı açıklandı. Gemi kaptanı Dennis Healey, bu arızaları giderebileceklerini belirterek, “Gemimizi tamir edip gideceğiz” dedi.