BIST 10.320
DOLAR 32,21
EURO 34,74
ALTIN 2.449,36
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Partili vekili düşündüren hayalet

AK Parti Uşak Milletvekili Mustafa Çetin, 27 Mayıs darbesini karabasana benzetti

Abone ol

AK Parti Uşak milletvekili Mustafa Çetin, 27 Mayıs Askeri Darbesi'ni yapanları vicdanlarında affetmeyeceklerini ifade ederek halk oylamasına sunulacak Anayasa değişiklik paketinin demokrasi üzerindeki darbe ve vesayet karabasanını ortadan kaldıracağını söyledi.

AK Parti İl Başkanı Hilmi Alper, milletvekilleri Mustafa Çetin ve Nuri Uslu ile birlikte Şelale Restoran'da düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 27 Mayıs Askeri Darbesi ve Anayasa değişiklik paketi üzerinde konuşan AK Partililer, paketin halk oylamasından geçmesi için gece gündüz çalışacaklarını ifade etti. AK Parti İl Başkanı Hilmi Alper, konuşmasında son bir aydır Türkiye gündemini CHP Kurultayı ve Anayasa değişiklik paketi çalışmalarının meşgul ettiğini söyledi.

Uşak'ın devlet yatırımlarından en az faydalanan iller arasında olduğunu da söyleyen Alper, tarihi Tren Garı'ndaki müzeler kompleksi projesi, kentin turizm potansiyeli ve hükümet tarafından yürütülen bazı projeler hakkında bilgi verdi.

AK Parti Uşak milletvekili Mustafa Çetin, 27 Mayıs Darbesi ve Anayasa değişiklik paketi üzerinde durdu. 27 Mayıs'ın daha sonraki darbelerin ve girişimlerin önünü açtığını söyleyen Mustafa Çetin, "27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi'nin 50. yılında toplum olarak bu konuyu değerlendirmeliyiz. 27 Mayıs Türkiye'de çığır açan, toplumda derin darbeler açan bir olgu. Hala toplumda olumsuz etkileri devam ediyor. Toplumdaki bölünmüşlükler o dönemden kaldı ve hala etkisi devam ediyor. Bu ülkede askeri darbe ile yönetimin değiştirilebileceği fikrini uyandırmış bir hareket olarak hatırlamamız gerekiyor. 27 Mayıs, sonraki darbelerin ve başarısız girişimlerin önünü açmıştır. Bu ülkeye halkın seçtiği Başbakan ve iki bakanın idamını getirmiştir. Hukukun zorlandığı ve siyasete alet edildiği bir harekettir 27 Mayıs Darbesi. Türkiye'de vesayet rejimi diye bir şey var. Birtakım bürokratik ve statüko sahibi yapılar hep darbe yanında yer alarak darbeye adeta çanak tutan bir çizgi izliyor. Bu çizgi olmasaydı 27 Mayıs ve sonraki darbeler
yaşanmazdı. Zaten darbelerin hiçbir sorunu çözmediği, toplumu bölmek, siyaseti engellemek gibi olumsuzlukları getirdiği görülüyor. 27 Mayıs'ı yapanları vicdanlarımızda asla affetmiyoruz. Zaten tarih de onları affetmeyecektir" dedi.
Türkiye'nin yeni, sivil ve demokratik bir Anayasa'ya ihtiyacı olduğunu, bu ihtiyaç nedeniyle tam istedikleri manada olmasa da bir değişiklik paketi hazırladıklarını kaydeden Mustafa Çetin, "Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı var ve bu ihtiyaç yeni doğan bir şey değil. 1982 Anayasası üzerinde 20'nin üzerinde değişiklik yapıldı. TÜSAİD, TOBB Barolar Birliği gibi kuruluşlar daha önce birer taslak hazırladı. Barolar Birliği 2001 ve 2002'de iki defa bir taslak hazırladı. 27 Mayıs ruhu bütün
organlarımıza sinmiş. Toplumun Anayasa ihtiyacı, AK Parti'nin ihtiyacı olarak algılanmamalı. Bugünkü değişiklik paketi ihtiyaç üzerine yapıldı. Değişiklik paketi, toplumun sivil demokratik ve çağdaş bir Anayasa ihtiyacını karşılamaz. Ancak bu değişikliklerle kişi hak ve özgürlüklerinde iyileşme olacak. Anayasa toplum için hazırlanır, bir parti ya da bir zümre için değil. Ama diğer partiler bizimle bu konuyu müzakere etmeye dahi yanaşmadı. Olgun bir demokrasi için yapılan değişikliklerdir bunlar. 27 Mayıs vesilesi ile bunları bir kez daha düşünüyoruz ki. Bu değişiklik o rejimimizin ve demokrasimizin üzerindeki karabasanı ve kötü hayaleti ortadan kaldırmak içindir" diye konuştu.

"MİLLETE ZARAR VERECEK HİÇBİR İŞİN ALTINA İMZA ATMAYIZ"
AK Parti Uşak Milletvekili Nuri Uslu ise şunları söyledi: "Anayasa değişikliği çalışmaları bir ay sürdü. Muhalefet bizim çalışmalarımızı engellemek için, Anayasa değişikliğini yaptırmamak için engelleme yaptı. İki muhalefet partisi de paket üzerine hiçbir fikir beyan etmeden, katkı sunmadan sürekli önerge verdi. 1. maddeden 29. maddeye kadar hep çakma önerge verdiler. Paketi engellemek için ellerinden gelen gayreti gösterdiler. Biz milletin aleyhine hiçbir iş yapmayız, millete zarar verecek işlerin
altına imzamızı atmayız. Bu değişikliği durduk yerde yapmadık. 1982 Anayasası'nın yürürlüğe girmesinden itibaren aklıselim herkes, 'Darbe Anayasası, bu Anayasa vesayetçi, bu Anayasa millete dar gelmektedir' diye konuşuyor. Televizyonlarda tüm gazeteciler yıllardır bunu tartışıyor. Anayasa değişikliği gerçekten bir ihtiyaç. Muhalefet bu dönem değil, gelecek dönem yapalım diyor. Böyle bir anlayış olabilir mi? Bunun bir mantığı yoktur. Biz AK Parti olarak bugünün işini yarına bırakmayız."