BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Gazprom: Ukrayna şantaj yapıyor

Rusya'nın doğal gaz şirketi Gazprom ile Ukrayna arasında borçlar ve yeni fiyat anlaşmazlığı ile oluşan kriz devam ediyor.

Abone ol Rusya'nın doğal gaz şirketi Gazprom ile Ukrayna arasında borçlar ve yeni fiyat anlaşmazlığı ile oluşan kriz devam ediyor. Sürenin dolmasına saatler kala karşılıklı suçlamalar dozunu artırdı.

Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksander Medvedev, Kiev'i Rusya ve Avrupa Birliği'ni (AB) şantaj yapmakla suçladı. Medvedev, Kiev'in anlaşma sağlanmaması durumunda Avrupalı müşterilere gerçekleşen sevkıyatın durdurulacağı tehdidinde bulunduğunu söyledi.

Medvedev, Ria Novosti Haber Ajansı'nda düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Ukrayna enerji şirketi Naftogaz'dan bir mektup aldık. Avrupa ülkelerine gerçekleşen transit hattın tehlikede olduğunu söyleyebilirim. Bu durum şantajdan başka bir kelime ile tanımlanamaz." dedi. Medvedev mektubun bir kopyasını basın toplantısında gösterdi. Naftogaz sözcüsü Valentin Zemlianski konu ile ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Ukrayna ile oluşan gaz krizinin çözümü için siyasi müdahalenin gerektiğini kaydeden Medvedev, "2 milyar dolarlık borcun ödenmesi konusunda adımlar atıldı. Ancak Kiev şantaj yapmaya devam ediyor. Sorunun çözümü için siyasi müdahale gerekiyor." dedi. Ukrayna borcun ödendiğini ifade ederken, Moskova henüz ödemenin gerçekleştiği ile ilgili bir teyit yapmadı. Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko'nun Moskova'ya gelerek anlaşmazlık konusunda görüşmelerde bulunması bekleniyor.

Gazprom 2009'da bin metreküp doğalgaz için Ukrayna'dan 418 dolar istiyor. Ukrayna 2008 yılında bin metreküp doğalgazı 179,5 dolardan almıştı. Ocak 2006'da fiyat artışı konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine Gazprom Ukrayna vanalarını kapatmış ve bu ülke üzerinden yapılan Avrupa sevkıyatı zarar görmüştü.