BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,84
HABER /  GÜNCEL

Gazanfer Bilge son yolculuğunda

Gazanfer Bilge, Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı.

Abone ol Karaciğer rahatsızlığı dolayısıyla vefat eden dünya ve olimpiyat şampiyonu eski milli güreşçi Gazanfer Bilge, Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı.

Kocaeli Üniversitesinin Dereköy beldesinde Bilge'nin adını taşıyan yerleşkede düzenlenen törene, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga, eski bakanlardan Nevzat Ayaz, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Osman Pepe ve Fikri Işık, Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, Merkez Valisi Memduh Oğuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Güreş Federasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı ile güreş camiasının önemli isimleri ve ailesi katıldı.

Bakan Gönül, yaptığı konuşmada, törene katılan pek çok kişinin Gazanfer Bilge'nin zaferlerini duyarak öğrendiğini, kendisinin ise bu coşkuya şahit olduğunu belirtti. Gönül, şöyle konuştu:

''Cumhuriyetin kuruluşunun ardından İkinci Dünya Savaşı yılları ve hepimizin milli övünce muhtaç olduğu bir dönem. Adeta tarihimize damga vuran Londra Olimpiyatları. Bir başarı, milli sporumuz güreşte Gazanfer Bilge göklere yükseliyor, bayrağımızı yükseltiyor, marşımızı çaldırıyor. Hepimiz övünüyoruz, böyle bir başarıya en çok ihtiyaç duyduğumuz zamanda üç sporcumuz, Celal (Atik), Yaşar (Doğu) ve Gazanfer (Bilge) diye yer gök inliyor.

Onu yaşatacak olan eserleridir, spordaki başarısıyla yarışacak olan eserleri buradaki genç öğrencilerdir. Diplomalarında hayatları boyunca Gazanfer Bilge ismini taşıyacak ve bu müesseseden mezun oldukları için iftihar edeceklerdir. Onu Kocaeli, Karamürsel hep yaşatacak ama Türkiye'de pek az kimseye nasip olmuş bir sevgi, onu başarılarıyla beraber kucaklayacaktır.''

Vali Sözer de konuşmasında merhum Gazanfer Bilge'ye seslenerek, ''Zaman ve kader hükmünü icra etti ve sen bugünden itibaren aramızda değilsin. Ama Türk milletinin en çok sevince, mutluluğa ve gurura ihtiyacı olduğu zamanlarda bugün sarılı olduğun bayrağı gönderlere çekerek bunu başardın. Yalnızca şampiyon olmadın, ülkenin onurunu ve sevincini yücelttin'' dedi.

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu da Bilge'ye eğitime ve üniversitelerine katkısı dolayısıyla senato tarafından 'fahri doktora'' unvanı verildiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

''Dünya onu 1948 Londra Olimpiyatları'nın efsanevi şampiyonu olarak, biz ise eğitim gönüllüsü olarak tanıdık. Kendisini Karamürsel'e, Dereköy'e, Kocaeli Üniversitesinin eğitimine adamış gerçek dostlarımızdan birisiydi. Gazanfer Bilge'nin sayesinde bulunduğumuz yerleşkede 3 bine yakın öğrenci eğitim görüyor. Yaşamı boyunca önem verdiği konulardan birisi olan eğitim, bu yerleşke ve Gazanfer Bilge'nin buraya verdikleri sayesinde binlerce öğrencinin adıyla yaşayacak. Üniversite olarak kendisine minnet borçluyuz, Gazanfer Bilge'yi sevgi, saygı ve minnetle uğurluyoruz.''

Konuşmaların ardından törene katılanlar, Bilge'nin Türk Bayrağına sarılı tabutunun üzerine karanfil bıraktı.

Omuzlarda yaklaşık 300 metre taşınan Bilge'nin naaşı, cenaze aracıyla önce evine götürüldü, daha sonra da Dereköy Yukarı Mezarlığındaki aile mezarlığında defnedildi.