BIST 9.961
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.433,80
HABER /  GÜNCEL

Gaz maskesi ve sensör talebi patladı!

Soma'daki facianın ardından gözleri açılan maden işletmecilerinin gaz maskesi ve gaz sensörü taleplerinde sıradışı bir yükselme görüldü

Abone ol

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasında ölümlerin büyük oranda karbonmonoksit gazı zehirlenmesinden kaynaklanması üzerine bu tür işletmelerin gaz maskesi ile gaz sensörü talebinde artış kaydedildi.

İşgüvenliği teçhizatı üretim ve toptan satışını yapan bir firmanın yetkilisi olan Mahmut Başgöl, facianın ardından gaz sensörleri ve madencilere özel gaz maskeleri satışında patlama yaşandığını açıkladı.

HER MADENDE BULUNMASI GEREKİYOR

Madende kullanılan gaz maskelerinin farklı olduğunu, 'Oksijen ferdi kurtarıcı' denilen ve 3 kilogram ağırlığında olan bu maskelerin işçiyi en az 30 dakika koruyabileceğini belirten Başgöl “Soma'daki madende kullanılan gaz maskelerinin iyi olmadığı iddia ediliyor. Küçük olan ve işçinin yanında taşıyabileceği bu aparatlar, en kritik anlarda hayat kurtarabilir. Gaz sensörleri de böyledir. En küçük oranda gazı algılayabilen bu sensörlerin her madende bulunması gerekiyor." dedi.

Başgöl, Soma'daki olayın, birçok maden işletmesinde yöneticileri harekete geçirdiğini anlattı.

Maden işletmecilerinin bu faciadan dersler çıkardığını vurgulayan Başgöl, "Madende kullanılan gaz maskelerine talep arttı. Gaz sensörüne de talep yükseldi. Talebin giderek artacağını düşünüyoruz. Burada önemli olan; işçi ve işverenin bilinçlenmesi kadar denetim mekanizmasının iyi işlemesi. Bunların hepsi bir araya geldiğinde benzer durumlarda gazdan ölümlerin önüne geçilebilir" diye konuştu.