BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.431,59
HABER /  GÜNCEL

Hayata ikinci kez merhaba dedi

Türk doktorları, bir başarıya daha imza attı, felçli durumdaki "bir daha yürüyemez" denilen genç kız 50 günde ayağa kaldırıldı. 21 yaşında...

Abone ol

Türk doktorları, bir başarıya daha imza attı, felçli durumdaki "bir daha yürüyemez" denilen genç kız 50 günde ayağa kaldırıldı. 21 yaşındaki Damla Aykaç, şimdi hem yürüyor hem konuşuyor hem de tüm ihtiyaçlarını kendisi giderebiliyor.
Hacettepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 1. Sınıf öğrencisi Damla Aykaç, 18 Ocak tarihinde bir arkadaşıyla motosiklet kazası geçirdi. Kazada kafa travması ve çoklu organ yaralanması geçirerek ağır yaralı Ege Üniversitesi Hastanesi Anestezi Yoğun Bakım Ünitesi’ne kaldırıldı. Solunum cihazına bağlı kalan genç kız, uzun süre çevresine tepki vermeden, yapay beslenme ile beslendi, trakeostomili ve yatağa bağımlı yürüyemez ve konuşamaz halde kaldı. Damla Aykaç solunum cihazına bağlı olarak uzun süre bilinci kapalı tedavi gördü. 15 Mart’ta gastroenteroloji servisine geçerek yapay beslenme tedavisinin devamı yapıldı. Solunumu normale dönen ve durumu stabil hale gelen Damla, taburcu edildi.

YAKINLARI ÇARESİZ KALDI
Damla, düzgün konuşamayıp yürüyemedi. Yakınlarının çare arayışları birçok hastaneden sonra Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Bölümü’nde cevap buldu. Hastanenin uzman fizyoterapistlerinden Dr.Selin Pınar Ölçenler ve ekibi bir başarıya imza attı. Zamanında başlayan fizik tedavi ve rehabilitasyon ile önce Damla’nın kol ve bacakları hareket ettirildi sonra oturur duruma getirildi. Fizyoterapist Mithat Mahmutoğlu da Damla’ya özel zaman ayırdı. Servis hemşireleri emek ve moral verdi. Diğer branşlardan doktorlar da Damla’nın normal solunuma ve beslenmeye geçmesine yardımcı oldu. Gerçekleşen rehabilitasyon sayesinde genç kız 6 haftada yürüyerek taburcu olabilecek hale geldi.

SEVİNÇ GÖZYAŞLARIYLA TABURCU EDİLDİ
Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Servisi’ne 4 Nisan’da gelen Damla, 16 Mayıs’a dek süren özverili bir ekip çalışması sayesinde ikinci hayatına başladı. Hastayı tedavi eden Uz.Dr.Selin Ölçenler, şöyle konuştu: "Ben hekimi olarak ümit kesilen Damla’nın yeniden yaşama döndüğünü görmekten çok mutluyum. Genç kızımızın üniversiteyi bitirip ülkemize ve insanlığa bir mimar olarak eserleriyle katkıda bulunduğunu görmek en büyük dileğimdir."
Hastane yöneticisi Uz.Dr.Gökhan Afacan da, kısa süre önce göreve başladığını belirterek şunları söyledi: "Böyle bir iyileşmenin yaşandığı hastanede yönetici olmaktan, bu işi başarabilen bir ekibe ve ekip ruhuna sahip sağlık çalışanları ile aynı çatı altında çalışmaktan, gayretinin ve inancının karşılığını alan sevgili Damla’yı ve ailesini tanımış olmaktan gurur duyuyorum. Yolun hep açık olsun Damla.”
Damla Aykaç da kendisini sağlığına kavuşturan ekibe teşekkürlerini ileterek, "Çok zor günler geçirdim. Ailem ve doktorlarım bana çok iyi baktı. Hem hayata tutunmak, hem de onların çabalarına karşılık vermek zorundaydım. Bugün sağlıklıyım ve beni hayata döndüren herkese teşekkürü bir borç biliyorum. İyi ki varsınız" diye konuştu.
Damla, hastanede düzenlenen yakınlarının ve tüm ekibin katıldığı mini bir taburcu töreniyle yeni hayatına doğru yola çıktı.
(İHA)