BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Garantiden turistlere ödeme kolaylığı

Yabancı turistlere büyük kolaylık. Ülkemize gelen konuklar artık ödemelerini kendi para birimleriyle yapabilecek.

Abone ol

Garanti Bankası, ülkemize gelen turistlerin ödemelerini kendi para birimleriyle yapmalarına olanak tanıyan DCC POS (Dynamic Currency Conversion POS) uygulamasını kullanıma sundu.

DCC POS uygulaması; aralarında Euro, Dolar, Pound, İsviçre Frangı, Danimarka ve Norveç Kronu, Avustralya ve Kanada Doları ile Japon Yeni'nin bulunduğu 14 para birimiyle alışveriş yapılmasına olanak tanıyor. Harcama tutarı kart sahibinin ekstresine yerel para biriminde, işyerinin ekstresine ise TL olarak yansıtılıyor.

Yabancı kart kabul eden işyerlerinde uzun süredir kullanılan Döviz POS (Multicurrency) uygulamasına göre daha avantajlı olan DCC POS çözümü, ülkemizdeki yabancıların daha avantajlı bir ödeme deneyimi yaşamasını sağlıyor. DCC POS sayesinde kart sahipleri, yaptıkları alışverişin TL tutarını, kullanılan döviz kurunu ve ekstreye yansıyacak nihai tutarı satış slibinde görebiliyor. Türkiye’de bir ilk olan sistem, özellikle turistlere yoğun satış yapan işyerlerine çok daha fazla kazanç imkanı sağlıyor.

POS sayısı ve alışveriş cirosunda lider konumunda bulunan Garanti Ödeme Sistemleri’nin Genel Müdürü Mehmet Sezgin konuyla ilgili açıklamasında; “Ödeme sistemlerini bir bütün olarak görüyoruz. Bu nedenle yeni kartlar tasarlamanın yanı sıra, kartlı ödemeyi yaygınlaştırmak ve ödeme sürecini kolaylaştırmak için yeni POS uygulamaları da geliştiriyor, yeni çözümler üretiyoruz. Bu bakış açısı bankamıza, plastik kart adedinin yanı sıra, POS sayısı ve alışveriş cirosunda da liderliği getirdi.

Türkiye’de VISA, MasterCard, JCB, American Express, CUP ve Diners kartlarının tümünü kabul eden tek banka Garanti. Yurtdışı kart kabulünde de lider konumunda olan Garanti, 2008 yılında kredi kartları üzerinden 1.7 milyar dolar döviz girdisi sağladı. Yeni POS cihazımız DCC, otellerden araç kiralama şirketlerine, restoran ve kuyumculardan hediyelik eşya dükkanlarına kadar, turistlerin sık alışveriş yaptığı işletmelere kazançlı bir çözüm sunacak. Alışveriş yapan turiste kendi evindeymiş gibi hissettirecek DCC, komisyon paylaşım sistemi sayesinde üye işyerlerinin gelirini artıran bir ödeme sistemi olacak.” dedi.

İş veya turistik nedenlerle ülkemizi ziyaret edenlerin sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Sezgin, “14 para birimini, mevcut ziyaretçi profiline göre belirledik. İhtiyaca göre yeni para birimlerini de sisteme dahil edebiliriz.” dedi.

Garanti Bankası’nın seköre öncülük edecek yeni POS uygulaması, ilk etapta ATÜ Duty Free, Armani, Gucci, Mango, Hyatt Regency ve Hyatt Maçka Otel, Conrad Istanbul Otel, Dedeman Otel, Sunset Grill&Bar, Kitchenette, Vogue ve Da Mario’da hayata geçirilecek.