BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,98
ALTIN 2.448,19
HABER /  GÜNCEL

Fransız askerin hamile kız arkadaşına ölüm sonrası nikâh izni

Fransa'da Muhammed Merah tarafından öldürülen Fransız paraşütçülerden birinin hamile olan kız arkadaşına ölüm sonrası nikâh izni verildiği açıklandı.

Abone ol

Fransa'da Muhammed Merah tarafından öldürülen Fransız paraşütçülerden birinin hamile olan kız arkadaşına ölüm sonrası nikâh izni verildiği açıklandı.

Fransız Haber Ajansı AFP'nin bildirdiğine göre, ailenin avukatı Gilbert Gollard, "Elysée Sarayı'ndan, Abel Chennouf'un kız arkadaşının ölüm sonrası nikâhlanabilmesi için gereken yetkiyi aldık" dedi.

Kendisinin el-Kaide militanı olduğunu itiraf eden ve dünkü operasyon sırasında öldürülen Muhammed Merah, geçtiğimiz günlerde Fransa'nın güneybatısında giriştiği saldırılardan ilkinde, Montauban yöresinde iki paraşütçü birlik mensubunu vurarak öldürmüştü. Chennouf, bu askerlerden biriydi.

Chennouf'un hamile kız arkadaşı Caroline Monet, dün, öldürülen asker için düzenlenen askeri törene tekerlekli sandalyeyle katıldı. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Merah'ın kurşunlarıyla öldürülen askerlerin "bir terörist infazın kurbanları olduğunu" söyledi.

23 yaşındaki Merah ikisi sokakta, biri bir Yahudi okulunda gerçekleştirdiği toplam üç saldırıda, üçü asker yedi kişiyi öldürmüştü.

Fransa'da cumhurbaşkanları, özel durumlarda ölüm sonra nikâh kıyılmasına izin verebiliyor.

Daha önce de Marsilya ve Lyon kentlerinde görev başında öldürülen iki polisin kız arkadaşlarına benzer yetki verlimişti.

'Hiç bir tehdit işareti yoktu'

Fransa'da son günlere damgasını vuran saldırılar ve saldırganın sonunda öldürülmesiyle ilgili tartşmalar ise sürüyor. Fransız güvenlik örgütleri, Merah'ın aylardır gözetim altında olduğunun ortaya çıkmasından bu yana ağır eleştirilerle karşı karşıya.

Başbakan François Fillon, yedi kişiyi öldürmeden önce Muhammed Merah'ın gözaltına alınmayı gerektirecek bir şey yapmadığını söyledi. Fillon, Merah'ın davranışlarında tehditkâr bir belirti görülmediğini söyledi.

Fransa cumhurbaşkanlığı seçiminin Sosyalist adayı François Hollande, dün kuşatıldıktan sonra bir keskin nişancı tarafından öldürülen Merah'ın izlenmesinde hatalar yapıldığını söylemişti.

Fakat Başbakan Fillon Fransız radyosuna yaptığı açıklamalarda istihbarat servisinin işini mükemmel bir şekilde yaptığını söyledi.

Başbakan "Merah'ın tehlikeli biri olduğuna dair hiç bir kanıt olmadığını saptayıncaya kadar izlediler. Bu ülkede suç işlememiş bir kişiyi hakim kararı olmadan sonsuza kadar izleme hakkına sahip değiliz. Hukuk devletinde yaşıyoruz" diye konuştu.

Fillon, "Selefi bir örgüte üye olmak kendi başına suç teşkil etmiyor. İkisinin ortak olduğu unsurlar olduğunu bilsek bile kökten dincilikle terörizmi bir tutamayız " diye de ekledi.

Afganistan ve Pakistan'a seyahat ettiği bilinen Merah, Amerika Birleşik Devletleri'ne girmesi yasaklı kişiler listesindeydi.

Sosyalist cumhurbaşkanlığı seçimi adayı François Hollande, Merah'ın izlenmesi konusunda sorular sormak gerektiğini söylemiş ama eleştirilerini sürdürmeden önce resmi soruşturmanın sonucunu bekleyeceğini de belirtmişti.

Soruşturma

Cezayir kökenli Muhammed Merah'ın, dün 32 saatlik bir kuşatmadan sonra evine baskın düzenleyen komandolara ateş açtığı ve ardından bir nişancı tarafından vurulduğu açıklanmıştı.

Savcı François Molins, nişancının Merah'ı banyo penceresinden atlamaya çalışırken vurduğunu söyledi.

Savcı Molins, Merah'ın yaptığı üç saldırıyı da filme aldığını da doğruladı.

Merah'ın kardeşi Abdülkadir Çarşamba günü gözaltına alınmıştı. Polis kaynaklarından medyaya sızan haberlerde Abdülkadir'in kardeşinin yaptıklarından habersiz olduğu kaydedilmişti.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Merah'ın öldürüldüğü baskından sonra bir televizyon konuşması yaparak Merah'ı yargı önüne çıkarabilmek için ellerinden geleni yaptıklarını fakat sonunda daha fazla insanın hayatını tehlikeye atamayacaklarına karar verdiklerini söyledi.

Sarkozy ayrıca internet üzerinden "nefret ya da terörizm propagandası" yapan siteleri ziyaret edenler ya da başka ülkelere giderek terörizm konusunda beyni yıkananlara yönelik operasyonlar yapılacağını kaydetti.

Seçim kampanyasında sürpriz

Yahudi okuluna yönelik saldırıdan sonra durdurulan cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyası yeniden başlıyor.

Gelecek ay yapılacak seçimler öncesinde son kamuoyu yoklamaları iki önde gelen aday Nicolas Sarkozy ile François Hollande'ın puanlarında önemli bir değişiklik göstermiyor. İki aday birinci turda başabaş görünürken ikinci turda Hollande hala açık farkla önde.

Ama bir sürpriz var. Radikal sol aday Jean-Luc Melenchon, son yoklamalarda sağcı Marine Le Pen'e yakalamış hatta geçmiş görünüyor.

Pazartesi gününden bu yana yapılan üç yoklamada birinci turda Melenchon yüzde 14, 11 ve 13 destek alırken, Le Pen'in desteği 13, 17 ve 13,5 göründü.