BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Fransa'nın başı büyük dertte

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Fransa'nın kabul ettiği Ermeni tasarısı hakkında konuştu

Abone ol

İNTERNETHABER- Fransa Meclisi'nde kabul edilen Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasanın kabul edilmesine Başbakan Erdoğan'dan sonra Ahmet Davutoğlu da tepki gösterdi.

“Fransız Meclisi Avrupalılar'a nasıl düşünmeleri gerektiğini dikte etti. Bunun Ortadoğu’daki diktatörlerden hiçbir farkı yoktur. Biz zaten sesimizi yükselteceğiz. Bizim böyle bir haksızlık karşısında sesimizi kısacağımızı sanıyorlarsa. Biz bu iddiaları tanımıyoruz."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dördüncü Büyükelçiler Konferansı'nda bir konuşma yaptı.

Ahmet Davutoğlu, özetle şunları söyledi:

FİTİLİ ÇEKİLMİŞ BOMBA

577 kişilik mecliste yüzde 10'luk katılımla oluşturulmuş bir yasa çıkardılar.  Yani fitili çekilmiş bombayı parlementonun önüne koydular. Bundan sonra sınavda olan biz değiliz Fransızlar. Bakalım bundan sonra bu sınavı nasıl geçecekler. Bu tedbriler ilk aşamadır. Her aşama Fransa'nın atacağı adıma göre şiddetlenecek ya da şiddeti azalacak. Artık IMF kapısında bekleyen Türkiye yok, artık güçlü bir Türkiye var.

BİZ KONUŞTUĞUMUZDA TARİH KONUŞACAK

Biz konuştuğumuzda tarih konuşacak, biz konuştuğumuzda gönül beraberliğimiz konuşucak. Ermeniler'e ortak tarihimizi konuşacağız. Her göçmüş Rumla konuşacağız. Yahudi soykırımına karşı nasıl kucak açtığımızı herkes biliyor Daha fazla anlatacağız. Bizim tarihten çekineceğimiz birşey yok. Aksine tarih ve coğrafyamızı büyük güç olarak görüyoruz.

HATTI DİPLOMASİ YOK, SATTI DİPLOMASİ VAR

Bazı Avrupalı liderler parçalanabilir. Onların zihinleri ne kadar karışıksa bizim zihnimiz o kadar parlak. Artık eski Türkiye yok. 2011'de yeni anayasını değerleri ile bütünleştmiş Türkiye var. Kimse Ermenilerle aramıza fitne sokamayacak. Bundan sonra 'Hattı diplomasi yok sattı diplomasi' var.

BİZİ KAYBEDEN ÖNEMLİ BİR MÜTTEĞİNİ KAYBEDER

Her bir yerde konuşacağız. Özellikle de Afrika. Her yerde konuşan bir Türkiye var. Bundan sonra 'şu ülkeyi kaybedersek ne olur' diye düşünmüyoruz. Bizi kaybeden gelecekte yürüyecekleri önemli mütteğini kaybeder.

Bundan sonra iki temel ilkemiz var. Bizim halkımıza hak olarak gördüğümüz temel haklar adına ayağa kalkan kardeş halklara sahip çıkacağız.

Herkes aramızdaki farkı her yerde görecek. Sömürgeci olmakla olmamak arasındaki farkı Afrikanın kalbinde anlayacaklar. 

SURİYEDEKİ OLAYLAR

Suriye'deki olaylara da değinen Davutoğlu, ''Büyükelçiğilimiz Suriye'de gece gündüz çalıştılar. Suriye yönetimine tek bir şey anlatmak için çalıştılar. Halkını dinle, halkına gerçek mermilerle ateş etme. Bunun için çalıştık. Eğer Başbakanımzın tavsiyeleri dinlenseydi bugün çok farklı olacaktı. Ramazanda 7 saat konuştuk herşeyi konuştuk söylenecek sözlerin kalmadığı yerde yol haritasında anlaştık. Salı günü verdikleri sözü perşembe günü unuttular.Kendileri ettiler'' dedi.