BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Arjantin hükümetinin medya devine karşı zaferi

Arjantin hükümeti hisselerinin çoğunluğu medya devlerinin elinde olan tek gazete kağıdı üreticisi şirketin kamu kontrolüne geçmesine ilişkin oylamayı kazandı.

Abone ol

Arjantin hükümeti ülkenin tek gazete kâğıdı firmasının kamulaştırılması konusunda Senato'da yapılan oylamayı kazandı.

Hükümet yanlıları yeni düzenlemenin gazete kâğıdının tüm gazetelere âdil bir fiyattan sunulabilmesini sağladığını söylüyor.

Geçen hafta parlamentonun alt kanadının onayladığı mevzuat, gazete kâğıdı üretiminin, dağıtımının ve satışının milli çıkarlar çerçevesinde değerlendirilmesini öngörüyor.

Gözlemciler, bu sonucun, ülkenin başlıca medya grubu Clarin ile gerilimli ilişkiler içinde olan Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez için bir zafer olduğunu söylüyor.

Ülkenin medya devleri ise, bu hamleyi basın özgürlüğüne bir saldırı olarak değerlendiriyor.

Senato'da 26'ya karşı 41 oyla onaylanan kanun, ülkenin tek gazete kağıdı tedarikçisi Papel Prensa'nın talebi karşılamak için tam kapasite çalışmasını da öngörüyor.

Papel Prensa'nın en büyük hissedarı yüzde 49 ile Clarin medya grubu iken, devletin şirketteki hissesi yüzde 27.5.

Arjantin'deki medya sektörünü 1970'lerin ortalarındaki askeri yönetimin ilk dönemlerinden beri elinde tutan Clarin ve La Nacion medya grupları ise bu hamle ile özel mülkiyetin kamulaştırılmasının hedeflendiğini belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Fernandez, uzun bir süreden beri, gazeteleri, televizyon ve radyo kanallarını yöneten Clarin grubunun, hükümet aleyhinde yanlı yayın yaptığını savunuyordu.