BIST 10.048
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.433,43
HABER /  GÜNCEL

Fransa: Yerel seçimlerde aşırı sağın sürpriz başarısı

Fransa'daki yerel seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı Milli Cephe sürpriz bir başarı elde etti. Partinin oylarını arttırması üzerine ikinci turda Sosyalistler, Yeşiller ve Komünist Parti'yle ittifak yapma kararı aldı.

Abone ol

Fransa'daki yerel seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı Milli Cephe (FN) sürpriz bir başarı elde etti.

Katılımın yüzde 61 civarında olduğu seçimlerde Cumhurbaşkanı François Hollande'ın partisi Sosyalistler ağır bir yenilgi aldı.

Milli Cephe, ülkenin kuzeyindeki sol partilerin kalesi olarak bilinen eski maden şehri Henin-Beaumont'da oyların yarısını aldı, diğer bölgelerde de oylarını önemli ölçüde arttırdı.

Bu sonuçlar Fransız siyasetini de sarstı.

Başbakan Jean-Marc Ayrault ikinci turda parti gözetmeksizin Milli Cephe'nin karşısındaki en güçlü adayı destekleme çağrısı yaptı.

İkinci turda Sosyalistler, Yeşiller ve Komünist Parti'yle ittifak yapma kararı aldı.

AB karşıtı olan ve Fransa'ya göçü sınırlandırmaya çalışan Milli Cephe, ülkenin güneyindeki Avignon, Perpignan, Beziers and Frejus kentlerinde birinci parti, Marseille kentinde ise ikinci parti oldu.

Seçimlerin ikinci turu önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek.

Ana akım partilere öfke

Resmi olmayan sonuçlara göre iktidardaki Sosyalist Parti yüzde 38 oy alırken, merkez sağdaki Halk Hareketi Birliği (UMP) ve müttefikleri yüzde 47 oy aldı. Aşırı sağcı Milli Cephe'nin oy oranı ise yüzde 5.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Milli Cephe 36 bin seçim bölgesinden sadece 600'ünde seçimlere katıldı. Buna karşın aldığı oyun orantısal olarak yüksek olduğu belirtiliyor.

Milli Cephe'nin adayları yaklaşık 200 bölgede seçimlerin ikinci turuna katılmaya hak kazandı.

BBC'nin Paris'teki muhabiri Hugh Schofield ikinci tur sonucunda Milli Cephe'nin kent yönetimlerini ele geçirmesinin çok düşük bir ihtimal olduğunu, fakat büyük bir avantaj sağladığını söylüyor.

Schofield'e göre Milli Cephe'nin başarısı Fransa’daki sağ ve sol partilere giderek artan kızgınlığın yansıması.

Avrupa Birliği karşıtı hareketin, Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de iyi sonuçlar elde etmesi bekleniyor.

Hollande'ın Elysee Sarayı'na gelmesinden sonra ilk kez gerçekleşen seçimler Cumhurbaşkanı'nın büyük ölçüde desteğini yitirdiğini de gösteriyor.