BIST 10.192
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.393,75
HABER /  GÜNCEL

Fotokobi makinasıyla para bastılar

Sakarya'da fotokobi makinasıyla para basan gençler, bu paralarla alışveriş yapmaya kalkınca yakayı ele verdi.

Abone ol

Sakarya'da renkli fotokopi makinesiyle çoğalttıkları sahte banknotlarla alışveriş yaptıkları gerekçesiyle yargılanan iki genç, 3'er yıl adli kontrol cezasına çarptırıldı.

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına sahte para basarak alışveriş yaptıkları iddiasıyla tutuksuz yargılanan Uğur E. (17) ve Oğuzhan S. (17) ile avukatları Nesrin Çetinkaya katıldı.

Sanık Uğur E. savunmasında, şaka yapmak amacıyla babasına ait iş yerindeki fotokopi makinesiyle bir adet 20, 5 adet de 50 liralık banknot çoğalttığını ileri sürerek, ''Bu çoğaltmayı yaptıktan sonra iş yerini terk etmiştim. Arkadaşım Oğuzhan beni ziyarete gelmiş, paraları masa üstünde görünce almış. Durumdan haberim olmadı. Arkadaşım sahte banknotlarla alışveriş yapmak istemiş ve durum anlaşılmış. Ben tedavüle sahte para sürmedim, sürmek içinde Oğuzhan'a vermedim. Zaman öldürmek için bu işi yaptım. Haberim olmaksızın olaylar iradem dışında gerçekleşti'' dedi.

Oğuzhan S. ise 5 adet 50 TL'lik banknotu arkadaşı Uğur'dan aldığını iddia ederek, ''Bu banknotlar bende kaldı. Okuldan çıktıktan sonra merakıma yenildim. İlk önce 10 liralık kontör aldım ve sahte 50 lirayı verdim, görevli sahteliğini anlamadı. Daha sonra markete gidip alışveriş yaptım, market sahibi de paranın sahte olduğunu anlamadı. Para üstünü aldım ve başka bir büfeye gittim. Büfe sahibi durumu anlamış olmalı ki polisler beni o gün yakaladı'' diye konuştu.

Sanıkların avukatı Nesrin Çetinkaya ise müvekkillerinin sahte para basmak ve piyasaya sürmek gibi özel maksatları olmadığını öne sürerek, şöyle dedi:

''Sanık Uğur merak ve şaka amacıyla babasının dükkanında olan renkli fotokopi makinesiyle çıkarmış, bütün isteği arkadaşlarına şaka yapmak. 'Acaba gerçekten bu paralar kabul görür mü' merakıyla davranış sergilemiştir. Oğuzhan da sırf arkadaşlarına şaka yapmak ve 'bu para kabul görür mü' merakıyla davranış sergilemiştir. Her iki müvekkilimin de suç işleme kastı yoktur. Sanıkların beraatını talep ediyorum.''

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıkları suç işleme kararlılığı içinde sahte paraları birlikte tedavüle sürdükleri gerekçesiyle 1 yıl 1 ay 10'ar gün hapis ve 660'ar lira para cezasıyla cezalandırdı.

Sanıkların sabıkasız oluşu, oluşan zararın karşılanmış olması, kişilik özellikleri ve duruşmadaki iyi hallerini indirim sebebi olarak değerlendiren mahkeme heyeti, sanıklara verilen cezayı 3'er yıl adli kontrol cezasına çevirdi.