BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Fotoğrafçılar gazeteci cinayetlerinin peşinde!

Galata Fotoğrafhanesi akademisinin katılımcıları katledilen gazetecilerin peşine düştü.

Abone ol

BÜLENT TELLAN
GAZETECİLER.COM


Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi Belgesel ve Basın Fotoğrafçılığı Programları
'nın katılımcıları tarafından hazırlanan "Basın ve İfade Özgürlüğüne Sıkılan Kurşunlar: Gazeteciyi Öldürmek" dokümantasyon sergisi dün Tophane'deki Depo Sergi Salonu'nda açıldı. Sergi 27 Haziran'a kadar izlenebilecek.

"Basın ve İfade Özgürlüğüne Sıkılan Kurşunlar: Gazeteciyi Öldürmek" , basın ve ifade özgürlüğünü hareket alanlarını daraltan bir engel olarak kabul eden dayatmacı aklın yüzyıldan uzun zamandır bu topraklarda işlediği cinayetleri sıklıkla hatırlamak; her gün değiştirilen gündemle örselenen hafızanın tazelenmesine vesile olmak için hazırlandı.

TÜRK, KÜRT, ERMENİ ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER

Hasan Fehmi
'nin İttihâtçiler tarafından Galata Köprüsü'nün üzerinde kurşunlanarak öldürülmesinin üzerinden geçem 101 yılı 11gazetecinin öldürüldüğü yerlerde çekilen  fotoğraflar ile anlatan sergide 1915 yılında sürülen ve öldürülen Ermeni asıllı gazeteci ve yazarlar , 1970'li yılların ikinci yarısındaki ideolojik gazeteci cinayeleri; 1990'larda Kürt gazeteci ve yazarların ve İslami terör örgütlerince üstlenilen aydınların katledilmesi unutulmadı.

11 GAZETECİNİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ YERLER FOTOĞRAFLANDI

Documentarist 2010 kapsamında açılan sergide, İstanbul'da 1980-2010 yılları arasında doğrudan hedef alınarak öldürülen, fiili olarak gazete yazarlığı ve habercilik yapan 11 gazetecinin katledilme süreçleri, gazete kupürleri ve öldürüldükleri sokaklarda çekilen fotoğraflar yer alıyor.

Avusturyalı sanatçı Rainer Ganahl'ın "Susturulan Sesler: İstanbul'un Gazeteci Cinayetleri Topografyasını Bisikletle Dolaşmak" adlı çalışmasından esinlenerek ve sanatçının da izniyle sürdürülen çalışmanın danışmanlığını "Kurşunla Sansür" kitabının yazarı gazeteci Yahya Koçoğlu, editörlüğünü Yücel Tunca, sergi tasarımını ise Vedat Ateş yaptı.

Sergide çalışmaları yer alan fotoğrafçılar: Anıl Çizmecioğlu, Arif Yaman, Bahar Gökten, Ceyda Celepoğlu, Damla Yedisan, Dilara Hançer Sebah, Eray Kıray, Filiz Kumru, Hande Altay, Nuray Uysal, Öncü Gültekin, Pınar Sarıca, Uygar Gültekin ve Zeynep Topaloğlu.