BIST 10.677
DOLAR 32,24
EURO 34,99
ALTIN 2.420,19
HABER /  MEDYA

Bir bardak suda fırtına koparan adam!

Birgün yazarı Onur Caymaz, Murat Bardakçı'nın meziyetlerini (!) saymakla bitiremiyor.

Abone ol

GAZETECİLER.COM - Birgün gazetesindeki köşesinde geçen hafta "Fatih Altaylı olmak..." başlıklı bir yazı kaleme alan Onur Caymaz, bu hafta da köşesini Murat Bardakçı'ya ayırdı: 
 
"Murat Bardakçı olmak Fatih Altaylı olmaktan daha zordur. O en azından bildiğini sanıyor; bu, bildiğinden emin... Kolay mı; herkese ders verecek, akıl satacaksın. Üstelik hem tarihçi olmadığını belirteceksin, hem de seni büyük tarihçi sananlar olacak. Yürek ister!"

SEYYAR GOOGLE TADINDA

"Bir seyyar Google tadında ve bir padişah kibriyle yaşamak herkesin harcı değil."
diyen Caymaz'a göre "Bardakçı, yetiştiği çevreden (özellikle Abdülbaki Gölpınarlı'dan) oldukça etkilenmiş, Gölpınarlı'nın terekesinin üstünde, tarih, edebiyat, musikiden oluşan ciddi bir arşive sahip oluvermiş; elhak, konusunda kendini epeyce de geliştirmiş, birçok konuyu da 'bilen' biridir; ama o kadardır. Hele ki internet çağında 'bilmek', konu özellikle de tarihse, çok da matah bir iş değildir."

BARDAKÇI ORHAN KEMAL'İN MURTAZA'SIDIR

Caymaz, sert bir dille eleştirdiği Bardakçı için ilginç bir benzetme yapmaktan da geri durmuyor:

"Ona göre feministler çirkindir mesela; ya da ne bileyim çevreciler de vıdı vıdı diye konuşup zaman israfına yol açar ve bu israf da onun o üstün ahlakına göre günahtır. Eylem, toplantı, sivil toplum falan işsiz güçsüz adam işidir. Bardakçı, Orhan Kemal'in Murtaza'sıdır aslında bir nevi; 'görmüştür kurs, almıştır amirlerinden terbiye!'"

TAHAMMÜLSÜZ VE KİBİRLİ

Caymaz'ın Bardakçı'ya yönelttiği eleştiriler bununla da sınırlı kalmıyor. "Tipik bir sağcı" diye nitelendirdiği Bardakçı için şunları da yazıyor:

"Üstelik uslübun kabadır, vücut dilin iticidir, 60'ına geliyorsundur, ekonomi eğitimi almışsındır, koleksiyoner, arşivci, gazeteci, yazar ve müzisyensindir; hatalı da olsa dünya kadar araştırma yapmışsındır ama tahammülsüz ve kibirlisindir. Tipik bir sağcısındır: Nihal Atsız sana göre faşist değildir, 68'liler boşa ölmüştür, Franco asıp kesmiştir ama İspanya'yı adam etmiştir. Kenan Evren senin Kenan Paşa'ndır. 12 Eylül'ü her fırsatta översin..."

Yazısının sonunda "Yazık ki bu ülkenin kimi insanı tarihi senden öğrenmektedir. Yazık. Bardakçı'yı bir bilgi kaynağı olarak görmekle, Türkiye'de hakemlere hoca denilmesi arasında hiçbir fark yoktur..." diyen Caymaz'ın eleştirilerinin tamamını okuyabilirsiniz.