BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Fitch'ten doğalgaz yorumu

Fitch Avrupa'nın Rusya'dan ithal ettiği doğal gaza uzun süreli bir yaptırımın düşük bir olasılık olduğu öngörüsünde bulundu.

Abone ol

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Avrupa'nın Rusya'dan ithal ettiği doğal gaza uzun süreli bir yaptırımın düşük bir olasılık olduğu öngörüsünde bulundu.

Fitch Ratings'in, "Rus Doğal Gazı Olmadan Yaşamak" adıyla yayınladığı raporunda, "Avrupa Birliği'nin (AB) uzun süreli bir yaptırımı, gaz kullanımı yoğun olan çelik ve petrokimya sektörlerini çok ciddi bir şekilde etkiler" değerlendirmesine yer verdi.

AB'nin yüksek miktarlarda sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alacak kapasitesi olduğu ve bunun Rus gazının bir kısmına alternatif olabileceğine işaret edilen raporda, "Ancak bu kapasitenin büyük çoğunluğu Güney Avrupa ve İngiltere'de yer alıyor ve bu da Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini Rus gazına en bağımlı ülkeler haline getiriyor" denildi.

Avrupa'nın yıllık 145 milyar metre küplük Rus gazı tüketiminin, dünyadaki toplam LNG üretiminin yaklaşık yarısına eşdeğer olduğu ifade edilen raporda, LNG üretimin de büyük bir miktarının uzun vadeli anlaşmalarla bağlandığına işaret edildi.

Fitch, AB eğer LNG talebini arttıracak olursa, sınırlı arzın fiyatlarda ciddi artışa neden olacağının altını çizerken, bu durumun da elektrik, kömür ve petrolde fiyat artışlarına sebep olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna'da devam eden krizin neticesi en muhtemel senaryonun bu ülke üzerinden Avrupa'ya giden gazda kesinti olduğu belirtilen raporda, Avrupa'nın böyle bir duruma güçlü yakıt rezervleri ve alternatif boru hatları ile hazırlıklı olduğu kaydedildi.