BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.439,83
HABER /  EKONOMİ

Fitch'in kredi notu üzmedi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Fitch'in verdiği kredi notunu değerlendirdi!

Abone ol

Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu durağana çevirmesi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ı üzmedi. Türkiye'nin kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği kredi notundan çok daha yüksek bir güvenilirliğe sahip olduğunu söyleyen Babacan, borçlanma faiz farklarına dikkat çekti!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Hazine Müsteşarlığı, BDDK ve SPK'nın 2012 yılı bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sundu.

Ekonominin gösterdiği güçlü performansın katkısıyla, birçok ülkenin kredi notunun düşürüldüğü bir ortamda, Türkiye'nin kredi notunda geçen yıllarda artışlar olduğunu ifade eden Babacan, şöyle konuştu:

''Küresel ekonomide yaşanan belirsizliklere rağmen, 2011 yılında ülkemizin Türk Lirası cinsinden kredi notu 'yatırım yapılabilir' seviyeye çıktı. Kuşkusuz Türkiye, bu kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği kredi notundan çok daha yüksek bir güvenilirliğe sahip bir ülke. Piyasa risk göstergelerine bakacak olursak, Türkiye Hazinesi ile Alman Hazinesi ve Amerikan Hazinesi arasındaki borçlanma faizi farklarına bakacak olursak, yine Türkiye'nin benzer ülkelerle mukayese edilerek kredi temerrüt takas oranına bakacak olursak, bütün bu göstergeler kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye verdiği nottan çok daha yüksek bir kredibiliteye işaret etmektedir. Dolayısıyla biz, 2002'den bu yana kredi notları ile alakalı fazla bir yorum yapmıyoruz. 'Bu kuruluşların kendi kararıdır' diyoruz, biz yolumuza devam ediyoruz.

Piyasaların da gittikçe artan bir oranda kredi derecelendirme kuruluşlarına olan itibarları ve bağımlılıkları azalmakta. G-20 içinde önemli bir gündem maddesi var: Kredi derecelendirme kuruluşlarına alternatif nasıl bir sistem, yapı kurulabilir ki artık yatırımcılar, analistler bu kuruluşların kredi notuna değil daha güvenilir, daha farklı değerlendirmeye bakarak ülkelerin, şirketlerin, varlıkların kredibilitesini anlayabilsinler, ölçebilsinler.''