BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.436,67
HABER /  GÜNCEL

Fitch, Türk bankalarını uyardı

Fitch Ratings bugün yayınladığı raporda, Basell sermaye yeterlilik rasyolarını 0,5-1 puan aşağı çekebileceği uyarısında bulundu.

Abone ol

Türk bankalarının sermaye pozisyonlarının güçlü olduğunu ve karların istikrarlı şekilde dağıtılmaması ile bu sermayelerin büyümesini beklediklerini ifade eden Fitch, Basel II'ye geçilmesinin Türk bankalarının kredi notları için negatif olmayacağını savundu.

Fitch, Türk bankalarının Basel II sonrası serbest kalacak sermayeyi, güçlü kredi talebi nedeniyle yeni kredi vermek için kullanacağını öngörürken, zayıf ekonomik performans nedeniyle kredilerdeki yavaşlamaya rağmen, bu yıl kredilerde büyümenin yüzde 15'i aşmasınıbeklediğini vurguladı.

TÜRK TAHVİLLERİ SIFIR RİSKLİ

Fitch, Basel II kurallarının not verdiği Türk bankalarının sermaye yeterlilik oranlarını yüzde 0.5-1.0 civarında düşürmesini beklediğini ifade ederken, bu düşüşün esas olarak BDDK'nin daha önce sıfır riskli olarak tanımlanan Türk devlet tahvillerinin risk ağırlığını yüzde 100 olarak kararlaştırmasından kaynaklanacağını vurguladı.

Fitch, BDDK'nın ihtiyatlı düzenlemelerinin bankacılık sisteminde riskleri ciddi şekilde azalttığına da işaret etti.