BIST 10.225
DOLAR 32,22
EURO 34,65
ALTIN 2.392,67
HABER /  DÜNYA

Finlandiya resmen NATO'da! Türkiye belgeyi verdi ABD 'tarihi gün' olarak ilan etti

TÜRKİYE'nin onay belgesini ABD'ye teslim etmesiyle Finlandiya 31. üye olarak NATO'ya katıldı. Finlandiya bayrağı NATO Karargahı'nda göndere çekilirken Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, "Finlandiya’nın NATO üyeliği ile gurur duyuyoruz" dedi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise "İsveç'in de en kısa sürede katılmasını umuyoruz" diye konuştu.

Abone ol

Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladığına dair belgeyi, 1949 tarihli Kuzey Atlantik Antlaşmasının saklayıcısı ABD'ye teslim etti. Böylece Finlandiya ittifakının 31. üyesi olarak NATO'ya katıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında Brüksel’de görüştü. Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanı ile ilişkilerimizi ele aldık. Finlandiya’nın NATO’ya katılım onay belgesini, NATO Kurucu Antlaşması uyarınca üyelik belgelerini saklayan ABD’ye teslim ettik" açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Finlandiya'nın NATO üyeliğini "Tarihi bir gün." olarak nitelendirdi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Finlandiya bayrağının NATO Karargahı’nda göndere çekilmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Finlandiya’nın NATO üyeliği ile gurur duyuyoruz" dedi.

Stoltenberg'ten İsveç açıklaması! 

Finlandiya'nın resmen NATO'ya kabul edildiği dakikalarda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'ten İsveç açıklaması geldi. Stoltenberg,  "İkimiz de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok kez görüştük İsveç'in üyelik sürecini üçlü mekanizmanın çalıştırılması konusunda mutabık kaldık. Bunun sonrasında ilerlemeye devam etmek gerek. İsveç'in üyelik süreci devam etmektedir. İsveç'in de vermiş olduğunu sözleri tutması gerekiyor. İsveç'in de en kısa sürede katılmasını umuyoruz" dedi.

Bir yıldan kısa sürdü

Haziran 2022'de düzenlenen Madrid Zirvesi'nden hemen sonra NATO ülkelerinin çoğu, Finlandiya ve İsveç'in üyelikleri için onay sürecini başlatmıştı. 20 NATO ülkesi Temmuz'da, 4 ülke Ağustos'ta, 4 ülke de Eylül'de meclislerinde onay sürecini tamamladı.

Son olarak 27 Mart'ta Macaristan Meclisi, Finlandiya'nın üyeliğini onayladı. TBMM'deki onay da 30 Mart'ta çıktı. Böylece Finlandiya'nın NATO üyelik süreci, bir yıldan kısa sürede tamamlanarak İttifakın 74 yıllık tarihinde en hızlı ilerleyen üyelik süreçlerinden biri oldu.