BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Fındık mitingi savaşa dönüştü

Yaklaşık 80 bin kişinin katıldığı fındık mitinginde ortalık savaş alanına dönüştü.

Abone ol

Ordu'da düzenlenen "Karadeniz Fındık Mitingi"nde biraraya gelen fındık üreticileri hükümeti ve Fiskobirlik'i sloganlarla protesto etti. Mitingin ardından, üreticiler Ordu-Samsun karayolunu dokuz saat trafiğe kapatınca polis müdahale etti.

Türkiye Ziraat Odalar Birliği'nin öncülüğünde Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen mitinge, yaklaşık 80 bin kişi katıldı.

Sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının desteklediği mitingde konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındıkta bu yıl görülen fiyat düşüşüne dikkat çekti.

Bayraktar, ''Sayın Başbakan kimden yana olduğunu açıklamalıdır. Fındığın fiyatını düşürmeye çalışan Avrupalı alıcılar ve onların Türkiye'deki işbirlikçilerinden yana mıdır? Bizden yana mıdır?" dedi.

Miting alanından ayrılan binlerce kişi, Ordu-Samsun karayolunu trafiğe kapattı.
Hükümetten bir yetkili ile görüşmek istediklerini söyleyen protestoculara polis müdahalede bulundu.

Ancak eylemcilerin sayısının çok fazla olması sebebiyle müdahale sonuçsuz kaldı.

Araçlar 80 kilometre kuyruk oluşturdu

Ordu-Samsun karayolunu trafiğe kapatan göstericiler arasında kavga çıktı.

Olaylar sırasında iki kişi, Çarşı Polis Merkezi"ne sığındı.

Söz konusu iki kişiyi kovalayan grup, polis merkezinin kapısına taşla saldırınca, polis havaya ateş açtı.

Bunun üzerine Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şubesi ekipleri olaya müdahale ederek polis merkezinin çevresinde güvenlik önlemi aldı.

Olayların ardından yeniden Ordu-Samsun karayoluna gelen göstericiler eylemlerini sürdürmeye başladı.

Saatlerdir yolun kapalı olması nedeniyle Ordu-Samsun karayolunun her iki yönünde de araçların oluşturduğu kuyruk, yaklaşık 80 kilometreye ulaştı.

Müdahalede bir yaralı

'Fındık mitingi' sonrasında yaklaşık dokuz saat süreyle Ordu-Samsun karayolunu trafiğe kapatan göstericilere, güvenlik güçleri müdahale etti.

Müdahale sırasında güvenlik güçleri, biber gazı ve tazyikli su kullandı.

Yaklaşık 40 dakika süren müdahale sonrasında çok sayıda gösterici gaz ve sudan etkilendi, bazı göstericiler gözaltına alındı. Olaylar sırasında bir kişi bıçakla yaralandı.

Yaralanan kişi, Ordu Devlet Hastanesi"ne kaldırıldı.

Gazeteciler de coplandı

Müdahale anında bazı gazeteciler ve gaz maskesi bulunmayan güvenlik güçleri de gazdan etkilendi.

Yaşanan arbede sırasında olayları görüntülemek isteyen bazı basın mensupları, güvenlik güçlerince coplandı.

Müdahaleden sonra, yaklaşık dokuz saattir kapalı olan Ordu-Samsun karayolu trafiğe açıldı.

Erdoğan fındık üreticisiyle tartışmıştı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 9 temmuzda bir açılış töreni için gittiği Ordu'da CHP"li bir milletvekili ve bir fındık üreticisiyle tartışmıştı.

Erdoğan “bizim paralar ne olacak?” diye soran kişiye “gidin bunu Fiskobirlik'e sorun” yanıtını vermişti. Fiskobirlik'in özerk bir kuruluş olduğunu vurgulayan Erdoğan, hükümetin Fiskobirlik'in 2 katrilyon liralık borcunu sildiğini belirtmişti.

Erdoğan daha sonra protokolde bulunan CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu ile de tartışmıştı.

Erdoğan, Fiskobirlik'e kredi verilmesini iskeyen Tandoğdu'ya "İş Bankası'na gidin İş Bankası versin size, CHP zaten oranın ortağıdır. Araya girin, bakalım veriyor mu?" demişti.

Erdoğan'ın ve üreticilerin eleştirilerine yanıt veren Fiskobirlik Başkanı Salih Erdem ise, "fındığın arkasında çok büyük oyunlar oynanıyor, Başbakan'ın bu konuşmasıyla fındıkta fiyatlar kilo başına 5 YTL'den 2.5 YTL'ye düştü. Birilerine 200 trilyon lira kadar rant sağlandı ve birilerinin isteği yerine getirilmiş oldu" demişti.