BIST 10.503
DOLAR 32,29
EURO 35,04
ALTIN 2.474,27
HABER /  DÜNYA

Filistin sembolünü kaybetti

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi kurucularından Habaş, hayatını kaybetti.

Abone ol

Filistin özgürlük hareketinin önde gelen isimlerinden, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi kurucularından George Habaş (81), Amman'da hayatını kaybetti.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Filistin tarihinin büyük özgürlük savaşçılarından" diye nitelediği Habaş'ın ölümü nedeniyle, Filistin topraklarında 3 günlük ulusal yas ilan etti.

Bir zamanlar, Filistin'in efsanevi lideri Yaser Arafat'ın Filistin Halk Kurtuluş Örgütü (FKÖ) içindeki belli başlı rakiplerinden biri olarak görülen George Habaş'ın, Ürdün'ün başkenti Amman'da akşam saat 20.15'te hayatını kaybettiği açıklandı.

Abbas, Habaş'ın ölümü nedeniyle, yarın Ramallah'ta, saat 18.00-20.00 arasında taziyeleri kabul edecek.

1925 yılında, şimdi İsrail'de yer alan Lod'da, bir Rum Ortodoks ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen George Habaş, Beyrut'taki Amerikan Üniversitesi'nde Eczacılık eğitimi gördü.

1967 aralığında, Arapların, Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Golan Tepeleri'ni kaybetmesinden 6 ay sonra Mustafa Zibiri ile Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'ni kuran Habaş'ın örgütü, söz konusu yıllarda, bir Air France uçağının Entebbe'ye kaçırılması dahil, ses getiren eylemlere imza attı; Kara Eylül olarak anılan olaylardan sonra Habaş, önce Lübnan'a, daha sonra da 1982 yılında Şam'a gitti.

George Habaş, Arafat'ı, İsrail'le görüşme girişimleri karşısında sık sık eleştirmişti.