BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

ABD bizden özür dilesin

ABD'nin Guantanamo üssünden serbest bırakılan Sudanlı eski tutuklular, özür bekliyor

Abone ol

ABD'nin Guantanamo üssünden serbest bırakılan Sudanlı eski tutuklular, hapiste geçirdikleri süre boyunca maruz kaldıkları "psikolojik ve fiziksel işkenceler" için Amerikan yönetiminden tazminat ve özür talep etti.

Eski tutsak Adil Hasan Hamad, Guantanamo'da halen tutulan 7 Sudanlının serbest bırakılması için çalışmalar yürüten yardım kuruluşları tarafından düzenlenen basın toplantısında, Amerikan yönetiminden tazminat ve özür talebiyle yasal yollara başvurulduğunu kaydetti.

Yaklaşık bir ay önce Guantanamo'dan bırakılan Hamad, Hartum'da düzenlenen basın toplantısında, tutukluyken giydikleri turuncu tulumlara benzeyen bir giysiyle gazetecilerin karşısına çıktı. Hamad'ın, 2002 yılında Pakistan'da bir yardım kuruluşunda mülteciler için çalıştığı sırada tutuklandığı, önce Afganistan'a sonra Küba'daki üsse götürüldüğü belirtildi.

Serbest bırakılan 2 Sudanlının daha tazminat talep ettiğini kaydeden Hamad, Amerikalı avukatının ABD yönetimine gerekli yasal başvuruları yapacağını söyledi.

Hamad, Guantanamo'da tutulduğu süre boyunca çok soğuk hücrelerde kaldıklarını, tuvalete gitmelerine izin verilmediğini, uyutulmadıklarını ve dayak yediklerini kaydetti.