BIST 10.308
DOLAR 32,21
EURO 34,73
ALTIN 2.445,23
HABER /  GÜNCEL

Filistin lideri Abbas'a darbe mi planlanıyor?

Filistin siyasi hareketi içinde de Abbas'ın liderliğine ilişkin eleştirileri yüksek sesle dile getirenlerden Muhammed Dahlan, darbe planladığı gerekçesiyle görevinden azledildi.

Abone ol

Gazze'de Filistinli gruplar arasında yaşanan çatışmaların güçlü taraflarından biri olan Muhammed Dahlan, Mahmud Abbas'ı devirme planları yaptığı iddiasıyla Filistin yönetimindeki görevlerinden azledildi.

Abbas'a karşı en fazla eleştiride bulunanlardan biri Dahlan

Merkez Komite üyeliği askıya alınan Dahlan hakkında soruşturma başlatılırken, kendisi iddiaları reddediyor.

Wyre Davis'in Kudüs'ten gönderdiği habere göre uluslararası toplumun desteğine sahip olan 75 yaşındaki Abbas'ın görev süresi geçen yıl sona ermiş, ancak siyasi istikrarsızlık nedeniyle seçim ilan edilemediği için başkanlığa devam etmesine karar verilmişti.

İsrail'le müzakere sürecinde Abbas'ın liderliği de İsrail'le Filistin arasındaki barış görüşmeleri de açmaza girmiş durumda.

Şimdi de, Filistin siyasi hareketi içinde de Abbas'ın liderliğine ilişkin eleştiriler yüksek sesle dile getirilmeye başlandı.

Bu eleştirileri dile getirenlerden biri de Muhammed Dahlan...

Gazze'de 2007'ye kadar Filistin Kurtuluş Örgütü'nün etkin isimlerinden biri olan Dahlan, el Fetih’in güvenlik birimlerinin başındayken Hamas'la giriştikleri, Gazze'yi iç savaşın eşiğine getiren mücadeleyi kaybedince Gazze'yi terketmişti.

İddialara yalanlama

Batı Şeria'dan gelen son haberler, Dahlan'ın el Fetih'teki merkez komite üyeliğinin de askıya alındığına işaret ediyor.

İddia, Abbas'a yönelik darbe hazırlığı. Dahlan, BBC'ye yaptığı açıklamada darbe planı iddialarını reddetti.

Dahlan, "Abbas Filistin halkının lideri... Eğer beni çağırırsa yanına giderim. Bu abartılmış ve el Fetih'e ya da Filistinlilere zararlı bir konu... El Fetih'i sırtından bıçaklamaya çalışanlar var, ben de onlara bunu yapmaları için bahane vermeyeceğim... Ben kendimi harekete adadım, bu harekete de sırtımı dönmem..." diye konuştu.

Mahmud Abbas ise iddiaları ciddiye almış görünüyor.

Herhangi bir risk almak istemeyen Filistin lideri, Dahlan'a yakın olan televizyon istasyonuna ait büroları kapattı ve güvenlik önlemlerini artırdı.

Abbas'ın ayrıca Muhammed Dahlan'ın milyonlarca dolarlık servetini de kapsayabilecek bir zimmet soruşturması da başlattığı haberleri geliyor.

Bu tür adımların Dahlan ya da başkalarının Filistin yönetiminde liderlik değişimin engellemeye yetmesi beklenebilir.

Ancak Filistin'de gözlemcilerin çoğu, Abbas'ın Filistin'deki liderliğinin giderek zayıflamakta olduğu konusunda yaygın bir görüşe sahip.