BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.426,72
HABER /  EKONOMİ

Fed yorumları Türkiye için zor bir yıl olacak!

Fed faiz kararı sonrası uzmanlardan Fed yorumları geldi. Fed yorumlarına göre Türkiye için 2016 zor bir yıl olacak. Diğer bir yoruma göre ise Fed 1 yıla uzanacak bir faiz dalgası için düğmeye bastı.

Abone ol

Fed yorumları piyasaların ana gündem maddesi oldu.

Fed faiz arttırımı kararını yorumlayan uzmanlar, 10 yıl sonra gelen kararın 2016 yılında hem Türkiye piyasasına hem de uluslararası piyasaya etkilerini değerlendirdi.

İşte işin uzmanlarından Fed yorumları....

TÜSİAD Başekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu: Fed bundan sonraki faiz indirimlerine mümkün olduğunca yavaş gidecektir. Gelecek yıl içinde iki faiz artışı daha gelebilir.

TÜRKİYE ZOR BİR SENE GEÇİRECEK

TEPAV Direktörü Prof. Dr. Fatih Özatay: Türkiye ekonomisi Fed'in faiz artırma sürecine karşı hassas. Bu sene Türkiye ekonomisine giren sermaye miktarı çok az oldu. Türkiye 2016'da zor bir sene geçirecek. Merkez Bankası uzun süredir enflasyon hedefini yüzde 5 olarak açıklıyor. Merkez Bankası'nın temel hedefi fiyat istikrarını sağlamak. Merkez bundan sonra daha anlaşılır bir faiz politikası uygulamalı.

PİYASALAR SAKİN KARŞILADI

A1 Kapital Direktörü Belgin Maviş: Piyasalar kararı sakin karşıladı. 10 yıllıklar ve dolar tarafında sakin bir seyir izliyoruz. Bunun açıklaması piyasalar üzerindeki korkuların atıldığı ya da Yellen'ın konuşması sonrası yukarı atak olabileceği olabilir. Yellen'ın yapacağı konuşma belirleyici olacaktır.

FED KARARI BEKLENDİĞİ KADAR GÜVERCİN DEĞİL

Fed Eski Başekonomisti ve Dünya Gazetesi yazarı Erkin Şahinöz: Fed'in kararı beklendiği gibi bir sonuç oldu ancak toplantı bildirgesi beklendiği kadar güvercin (piyasa dostu) olunmadığını ortaya koydu. 2016 sonunda Fed'in faizini yüzde 1,4'e, 2017 sonunda yüzde 2,4'e çıkarılması öngörüsü ortaya konuldu. Yellen'ın konuşması ABD 10 yıllıklar ve dolarda harekete neden olabilir.

FED KARARI SONRASI İÇİN YATIRIMCILARA UYARILAR

Ntvpara yazarı ve ekonomist Prof. Dr. Mahfi Eğilmez, Fed faiz kararını bugünkü köşesinden detaylarıyla analiz eden bir diğer isim oldu. 

Fed beklendiği gibi faizi arttırdı peki şimdi ne olacak? sorusuna yanıt arayan Eğilmez, hem piyasalardaki beklentileri yazdı hem de yatırımcılar için yol haritası çizdi.

"Sonunda beklenen oldu ve Fed, faizini 0,0 – 0,25 aralığından 0,25 – 0,50 aralığına yükseltti. Önce yükseltilen faizin hangi faiz olduğunu açıklayalım. Mevduat bankaları, ihtiyaç duymaları durumunda gecelik olarak birbirlerinden borç alabilmektedirler. Bu borçlanmada uygulanan faize Federal Fund’s Rate (FFR) adı veriliyor. Bu faizin oranını Fed’in Açık Piyasa İşlemleri Komitesi (FOMC) belirliyor. Ve bankalar, birbirlerine borç verip alırlarken bu faizi uygulamak durumundalar. Fed FOMC’nin yükselttiği faiz bu faiz.

BEKLENTİYİ SATIN AL BEKLENTİYİ VE GERÇEKLEŞMEYİ SAT

....

Beklentiler; Fed’in 16 Aralık’ta faizi 0,25 puan artıracağı yönündeydi. Gerçekleşme, beklenti doğrultusunda oldu. Fed, tam anlamıyla rasyonel beklentiler doğrultusunda hareket ederek “ne beklersen o gerçekleşir” tezini doğrulayan bir adım attı. Fed’in faizi artırmasıyla birlikte başta en kırılgan olanlar olmak üzere gelişme yolundaki ekonomilerden döviz çıkışı olacağı, Fed’in faiz artışının yarattığı getiri artışından yararlanmak ve risklerini azaltmak isteyen fonların buralardan çıkarak gelişmiş ülkelere döneceği şeklindeydi. Son bir ayda bu beklentiler yavaş yavaş yaşama geçti. Bu hamlelerin sonucu olarak Dolar ve Euro yükselirken gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kaybettiler. Bu tür yaklaşımlar genellikle abartılı yaklaşımlardır. Yani olması gerekenden daha fazlası beklenmeye başlanır. Bu gidiş, geçtiğimiz haftanın ikinci yarısına kadar sürdü. Sonra yavaş yavaş gelişmekte olan ülke paraları Dolar ve Euroya karşı değer kazanmaya başladı. Bir anlamda piyasalar henüz gerçekleşmemiş olan faiz artışı gerçekleşmesini önceden satmaya başlamışlardı. Karar sonrası Dolarda gevşeme olması beklendiği için geç kalma endişesi taşıyan fonlar Dolar boşaltmaya başladılar. Sonuçta Dolar değer kaybetmeye yöneldi. İlginç bir durum ortaya çıktı: Beklentiyi satın alan piyasalar, henüz gerçekleşme olmadan yeni beklentiyi satmaya başlamışlardı.

FED AÇIKLAMASININ İPUÇLARI

Aslında en çok merak edilen konu, Fed’in faiz artırması yapıp yapmayacağı değil, geleceğe ilişkin yaklaşımları konusunda nasıl vurgulamalar yapacağıydı. Fed açıklamasının en önemli noktalar şunlar:

(1) Amerikan ekonomisi Ekim’den bu yana ılımlı bir biçimde toparlanmaya devam ediyor.

(2) hanehalkı harcamaları ve yatırım harcamaları son dönemde sürekli bir artış eğilimi gösteriyor.

(3) Konut sektörü gelişme içinde bulunuyor.

(4) İşgücü piyasası olumlu bir gelişme içinde bulunuyor ve işsizlik düşüyor.

(5) Enflasyon, düşük enerji fiyatları ve düşük ithal malı fiyatlarının da etkisiyle hedeflenen uzun dönemli yüzde 2 oranının altında kalmaya devam ediyor. Bununla birlikte Fed FOMC komitesi, enflasyonun beklenen yüzde 2’lik hedefe ulaşacağını tahmin ediyor.

Bu açıklamalar sonucunda Fed FOMC komitesi, enflasyondaki gidişata bakarak, faizlerin tedrici olarak artırılması gerektiği düşüncesinde olduğunu vurgulamış bulunuyor. Buna ek olarak komite, faiz oranının, bir süre, uzun dönemde beklenenin altında kalmaya devam edeceğini açıklamakla birlikte gelecek ekonomi verilerin bu durumu etkileyeceğine de değiniyor.

FED KARARI ŞİMDİ NE OLACAK?

Fed’in kararının hemen sonrasında Dolar / TL kuru 2,91’e kadar gerilemişti. Ben bu satırları yazarken kur hafifçe yükselerek 2,94’e oldukça yaklaştı. İlk tepkiler daima sert olur. Piyasanın uzun süredir dişlerini sıkarak beklediği kararın ardından rahatlaması fakat bir süre geçtikten sonra fazla rahatladığını hissederek ters tepki vermesi normaldir. Bunu AMB’nin kararı öncesi ve sonrasında da yaşadık. Dolar bir miktar daha değer kaybedebilir.

ABD ekonomisi toparlanmayı sürdürdükçe Fed, faiz artırmaya devam edecek. 2016 yılında 2 ile 4 arasında faiz artırımı yapmasına ilişkin beklentiler var. Ben 3 kez artıracağını ve yılı 1,25 tavan faizle bitireceğini tahmin ediyorum. Fed’in faiz artırımı son aşamaya ulaşmadığı sürece de gelişme yolundaki ülkelerden sermaye çıkışı yaşanmaya ve Dolar değer kazanmaya devam edecek. 2016 yılında Dolar cephesinde 2015 yılında yaşadığımız senaryoyu benzer biçimde tekrar yaşayacağız. Yani Dolar inişler ve çıkışlar gösterse de genel eğilimi çıkış yönünde olacak.