BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.326,03
HABER /  EKONOMİ

FED faiz arttırdı Türkiye'de faiz artar mı dolar ne olur?

ABD Merkez Bankası FED'den beklenen faiz artırımı geldi. ABD faiz artırımı 0.25 puan oldu. Peki FED faiz artırımı Türkiye'yi ve dolar kurunu nasıl etkileyecek faizleri artıracak mı?

Abone ol

ABD Merkez Bankası Fed, aylar süren sinyallerin ardından 2015'in son toplantısında kısa vadeli faiz oranında 0,25 puanlık artışa gitti ve faiz aralığını yüzde 0,25 - 0,50 bandına yükseltti.

Peki FED'in faiz artırımı Türkiye'de dolar kurunu nasıl etkileyecek, Merkez bankası faizleri artıracak mı?

Fed'in faiz kararının ardından küresel piyasalarda belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte yaşanan bir rahatlama var.

ABD'de borsa endeksleri yükselişe geçerken, ABD Doları diğer para birimleri karşısında yatay hareket etti.

TÜRKİYE'DEKİ İLK ETKİ NE YÖNDE?

2016'da ABD'de yükselen faiz ortamından en çok etkileneceği öngörülen Türkiye gibi gelişen ülkelerde de alımlar hakim.

Uluslararas piyasalarda işlem gören ve içinde Borsa İstanbul'dan şirketlerin hisselerini barındıran MSCI Türkiye endeksi, kararın gelmesinin ardından yüzde 1,5 civarında olan yükselişini yüzde 3,2'lere taşıdı

Türk Lirası ise, Dolar karşısında değerlendi ve Dolar/TL kuru 2,90 seviyesine doğru geri çekildi.

TÜRKİYE NE YAPACAK? MERKEZ BANKASI'NIN TAVRI NE OLACAK?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Kasım ayında yaptığı bir konuşmada para politikasını sadeleştireceklerini ifade etmişti.  Fed'in faiz artırımının ardından konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu kararın uzun süredir beklendiğini hatırlatarak endişelenecek bir durumun bulunmadığını ifade etti.

Merkez Bankası'nın Fed'in adımına yanıtı ise gelecek hafta Salı günü toplanacak olan Para Politikası Kurulu'ndan çıkacak.

Kasım ayında konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, para politikasını sadeleştirecekleri yönünde sinyal vermişti. Gelecek haftaki toplantıdan beklentiler daha anlaşılır ve sade bir para politikası yönünde ilk adımların atılması yönünde.

TÜRKİYE FAİZLERİ YÜKSELTECEK Mİ?

Bir diğer beklenti ise küresel faiz ortamının yükselişe geçtiği ve fon çekme rekabetinin kızıştığı bir dönemde Türkiye'nin dış kaynak çekebilmek için faizleri yükseltmesi gerektiği yönünde.

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlarından Yiğit Bulut, Merkez Bankası'nın Fed faiz artırımının yumuşak bir dille gerçekleşmesini fırsata çevirerek faiz indirmesi gerektiğini söylüyor.

Bulut Twitter hesabından paylaştığı mesajlarda, "İlk tepkiyi Dolar/TL kotasyonlarında gördük. Kur 2,92'den işlem görüyor. Türkiye'de faiz artışı söz konusu bile olmadığı gibi faizi indirmek için fırsat kollamakta yarar var. Yıl sonu olması itibariyle önümüzdeki ortalama 60 gün içinde piyasalarda olumlu bir trend görülebilir" dedi.

FED BUNDAN SONRA NE YAPACAK?

Faiz artırımına karşın piyasalarda oluşan pozitif tablo, Fed'in bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğine dair ipuçlarını karar metninde vermesine bağlanıyor.

Bundan sonra gelecek faiz artırımlarının başta enflasyon ve işsizlik olmak üzere açıklanacak verilerle doğrudan bağlantılı olacağını ifade eden Fed, faiz arıtırımlarının kademeli biçimde yapılacağını söyledi.

ABD FAİZLERİ EN SON 9 YIL ÖNCE ARTIRMIŞTI

Son faiz artırımını 2006'da yapmış olan Fed, o dönemde faiz artırımlarının ölçülü olacağını belirterek her ay faizin çeyrek puan yükseleceği mesajını veriyordu.

KADEMELİ FAİZ ARTIŞI

Fed Başkanı Janet Yellen, bundan sonraki faiz kararları için ekonomik verileri izleyeceklerini ve faiz artırımlarının 'kademeli' olacağını söyledi.

Yeni faiz kararı açıklamasında 'ölçülü' ifadesi yerine 'kademeli' kelimesinin kullanılması, Fed'in faizi her ay değil, daha uzun vadeye yayarak yükselteceği algısını oluşturdu.

UZMANLAR FAİZ ARTIRIMI İÇİN NE DİYOR?

Fed kararını yatırımcılara gönderdiği notta yorumlayan Londra Merkezli Capital Economics araştırma kuruluşundan Julian Jessop, "Faiz artırımı bir anlamda ABD ekonomisine verilmiş bir güvenoyu. ABD ekonomisinin güçlenmesi de tüm küresel ekonomi için pozitif olarak algılanmalı" dedi.

Yatırım bankası Societe Generale'den Jason Daw ise Fed kararıyla gelişen ülke varlıklarında yaşanan primlerin geçici olacağını öngörerek "Belirsizliğin ortadan kalkmasıyla bir yükseliş yaşanıyor. Ancak bu yükselişin devamlılığını sağlayacak herhangi bir neden yok' dedi.