BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,96
ALTIN 2.434,57
HABER /  EKONOMİ

Fed kararı açıklandı dolar kuru ne tepetaklak!

Fed kararı sonrası piyasalarda ralli başladı. Fed'in faizi artırmasının ardından dolar kuru, sert bir düşüş yaşadı. Dünya piyasalarında TL diğer para birimlerine göre en çok değer kazanan para birimi oldu.

Abone ol

ABD Merkez Bankası Fed, tüm dünyanın nefesini tutarak beklediği faiz kararını açıkladı. Fed, yaklaşık on yıl sonra faizleri 0,25 puan artırdı. Fed kararı sonrası dünya piyasalarında ralli başladı. Faiz sonrası 2.96'dan 2.92'ye kadar düşen dolar, yeniden toparlanarak 2.94'ü gördü.

ABD Merkez Bankası Fed’in, ülkede konut kredilerinin etkisiyle başlayan 2008 ekonomik kriz sonrası ekonomiye destek olmak için başlattığı ve sıfır seviyesine kadar indirdiği faizleri, bugün 10 yıl sonra artırdı. Faiz artışıyla birlikte ABD'de faizler 0-0,25 aralığından, 0,25-0,5 aralığına yükseldi.

Fed'den yapılan açıklamada faiz artırım kararının karar çoğunluğuyla alındığı ifade edildi.

DAVUTOĞLU'NDAN FED YORUMU

Brüksel'e gitmeden önce Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Davutoğlu, Fed'in kararını şu sözlerle yorumladı: “0,25 baz puanlık artış beklenen bir gelişmeydi. Piyasaların da normal karşıladığı bir artırış. Merkez Bankası Başkanımız Erdem Başçı ile de konuştuk.

Şimdiye kadarki tepkiler itibariyle bizim piyasamızı derinden etkilen bir durum yok. Fed’in kararıyla ilgili olabilecek senaryoları daha önce belirlemiştik. Merkez Bankamızın eylem planı dahilinde devam edilecek.”

DOLARDA İNİŞ ÇIKIŞ BAŞLADI

Fed'in faiz kararı sonrası 2.96'ya kadar çıkan dolarda da düşüş başladı. Saat 21.48 itibariyle dolar 2.92'yi gören dolar yeniden 2.93'e kadar yükseldi.

TÜRK LİRASINA GEÇİŞ BAŞLADI

Fed'in faiz kararı ve sonrasında düşmeye başlayan dolar sonrası, dünya piyasalarında TL'ye geçiş başladı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dünya piyasalarında TL'nin performansını gösteren tabloyu paylaştı. Tabloda en iyi performans listesinde Türk Lirası en üstte yer alıyor.