BIST 9.771
DOLAR 32,58
EURO 34,99
ALTIN 2.455,98
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu'ndan flaş Başika açıklaması

Davutoğlu, IŞİD'in Başika kampı’na yapılan saldırı ile ilgili açıklamada bulundu. Türkiye'nin kendi güvenliği için gereken önlemleri alacağını söyleyen Davutoğlu, TSK'nın gerekli önlemleri alınması konusunda tam yetkili olduğunu söyledi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Musul'daki Başika kampı’na yapılan IŞİD saldırısı ve 4 askerin yaralanması sonrası ilk açıklamasını yaptı. Esenboğa Havaalanı'nda konuşan Davutoğlu, piyasaların kilitlendiği FED faiz arttırımı kararını da yorumladı.

Saldırı sonrası TSK'nın harekete geçtiğini vurgulayan Başbakan " O civardaki DEAŞ mevzileri de imha edildi. Bu, Türkiye'nin caydırıcı gücünü göstermesi bakımından önemlidir." dedi. Başika kampına yeni bir askeri takviye olup olmayacağını da değerlendiren Davutoğlu "Meşru Irak güçleri ve meşru Irak güvenlik birimleri bu bölgede hakimiyet kurana kadar, Türkiye'ye dönük riskler de içeren bu bölgelerde Türkiye gerekli tedbirleri alır." dedi.

Davutoğlu şöyle konuştu:

O CİVARDAKİ DAEŞ MEVZİLERİ İMHA EDİLDİ

"Sınırlarımızın güvenliği sınırötesinde başlar. Sadece sınırda alınacak tedbirlerle güvenliği sağlamak güçleşiyor. Başika Kampı’nın mevcudiyeti Musul’un DEAŞ’ın eline geçtiği 2014 yılından beri BM’nin aldığı kararlara dayanmaktadır. Türkiye bir karar verip kamp kurmuş değiştir. Uluslar arası toplumun aldığı kararlar bizi sınır ötesinde tedbir almaya sevk etmiştir. Bugün ortaya çıkan tablo ise Başika Kampı’nın peşmerge ve DEAŞ arasındaki yoğun çatışma soınrasında Başika kampına isabet eden mermiler ve gerginliği sonucunda eğitilen Iraklı askerlerden birisi şehit oldu, 4 askerimiz de yaralandı. Herhangi bir kaygı verici durum yok. Genelkurmay başkanımız olayı ele aldı. O civardaki DEAŞ mevzileri de imha edildi. Bu, Türkiye'nin caydırıcı gücünü göstermesi bakımından önemlidir.

SALDIRI SONRASI KAMPA TAKVİYE OLACAK MI?

Buradaki mevcudiyetimiz tamamiyle Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği çerçevesindedir ve terörle mücadele bağlamındadır. Meşru Irak güçleri ve meşru Irak güvenlik birimleri bu bölgede hakimiyet kurana kadar, Türkiye'ye dönük riskler de içeren bu bölgelerde Türkiye gerekli tedbirleri alır. Askeri gereklilikler esastır. Eğer Silahlı Kuvvetlerimiz orada yeni bir adım atmak gerekirse, bu konuda tam yetkiye de sahiptir.

 FED'İN FAİZ ARTTIRIMI KARARI

(FED'in faiz artırım kararı) Beklenen bir gelişmeydi. Piyasaların da genel olarak normal karşıladığı bir tablo ortaya çıktı. Dolayısıyla açıklanan kararda beklentilerin dışında bir gelişme yok ve şimdiye kadarki tepkiler itibariyle de bizim piyasalarımızı olumsuz etkileyen bir tepki de söz konusu değil.