BIST 9.093
DOLAR 32,37
EURO 34,94
ALTIN 2.325,47
HABER /  DÜNYA

ABD'den Türkiye için şok Başika açıklaması

ABD Başika saldırısı sonrasında açıklama yaptı ve Türkiye'nin Musul'dan çekilmesini istedi. ABD Başkan yardımcısından gelen açıklamaya Ankara ne yanıt verecek?

Abone ol

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'den Türkiye için gelen Musul ve Başika açıklaması soğuk duş etkisi yarattı. Biden, dün akşam Türk askerlerinin bulunduğu Başika kampına IŞİD saldırısı sonrası Irak Başbakanı İbadi’yi aradı.

Türk askerlerinin konuşlandırılması için Irak’tan onay alınmadığını belirten Biden, Türkiye’ye askerleri bir an önce çekme çağrısı yaptı.
 
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Irak Başbakanı Haydar El İbadi’yle telefon görüşmesi yapıp, Türkiye’nin Irak'ın Musul kentindeki Başika kampına askeri göndermesini değerlendirdi.

Biden'ın makamından yapılan açıklamada ise "Türkiye ve Irak'ın diyaloğu artırıp gerilimi düşürmesi şu anda her zamankinden daha önemli. ABD, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyuyor. Türkiye'den de aynısını bekliyoruz" dendi.

TÜRKİYE ASKERLERİNİ ÇEKSİN

Açıklamanın geri kalan kısmında şu ifadeler yer aldı: "İki lider, Türk askerlerinin bir kısmının çekildiğine yönelik ilk işaretleri memnuniyetle karşıladı ve bunun devam etmesi gerektiği hususunda mutabık kaldı. Ayrıca Irak'ta yabancı bir gücün mevcudiyetinin Irak hükümetinin koordinasyonu ve izniyle olabileceğini yineledi. Biden, ABD'nin Irak'ın egemenliği ile toprak bütünlüğüne olan bağlılığını teyit etti ve Türkiye’nin de Irak hükümetinin onay vermediği güçlerini Irak topraklarından çekerek aynısını yapması için çağrıda bulundu."

ABD AÇISINDAN İSTENMEYEN GELİŞME

Associated Press haber ajansı, Türkiye ve Irak arasındaki gerilim için "ABD açısından istenmeyen bir gelişme oldu. Washington Ankara'yı IŞİD'e karşı daha etkin olma konusunda ikna etmeye çabalıyor" yorumu yapılıyor.

Özellikle Irak'ın Şii bölgelerinde Türkiye'nin Başika'ya asker göndermesi yoğun biçimde protesto edilmiş, Irak Başbakanı Abadi, konuyu Birleşmiş Milletler gündemine taşıyacağını belirtmişti.

Türkiye, Başika'ya giden askerlerin Peşmerge güçlerine eğitim veren birliklerin görev değişimi olduğunu ifade ediyordu.