BIST 9.788
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.433,81
HABER /  EKONOMİ

Başbakan Davutoğlu'ndan FED faiz kararı yorumu!

Başbakan Davutoğlu, ABD Merkez Bankası FED'in beklenen faiz artırımını değerlendirdi. Davutoğlu, "Piyasaların tedirgin olmasını gerektiren bir durum yok" dedi.

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel'e yapacağı ziyaret öncesi Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Fed'in faiz artırım kararına ilişkin, "Beklenen bir gelişmeydi. Piyasaların da genel olarak normal karşıladığı bir tablo ortaya çıktı. Dolayısıyla açıklanan kararda beklentilerin dışında bir gelişme yok ve şimdiye kadarki tepkiler itibarıyla bizim piyasalarımızı olumsuz etkileyen bir tepki de söz konusu değil" dedi.

"FED'İN KARARI AYLARDIR TARTIŞILDI"

Fed'in faiz artırım kararına ilişkin soru üzerine Davutoğlu, Fed'in nihayet herkesin beklediği kararını açıkladığını ifade etti.

Bu durumun dünya ekonomisinin birbirine ne kadar eklemlendiğini gösterdiğini belirten Davutoğlu, Fed'in bu kararının üzerinde aylardır tartışıldığını söyledi.

"MERKEZ BANKASI'NIN YOL HARİTASI VAR"

Dünyadaki uluslararası kurları da etkileyebilecek şekilde, beklenti yönetimi tarzında sürecin yürütüldüğünü dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"0.25 baz artış beklenen bir gelişmeydi. Piyasaların da genel olarak normal karşıladığı bir tablo ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta, hatırlarsanız cumartesi günü bir ekonomik değerlendirme toplantısı yaptık ilgili bakanlarımız, Merkez Bankası başkanımız, SPK, BDDK ve diğer ilgili kuruluşlarımızla. Şimdi biraz önce gelirken FED kararını açıkladıktan sonra Merkez Bankası Başkanı Sayın Erdem Başçı ile de konuyu tekrar ele aldık. Zaten cumartesi günü bu konuları kapsamlı bir şekilde gözden geçirmiştik. Merkez Bankamızın daha önce açıklamış olduğu bir yol haritası vardı. Dolayısıyla açıklanan kararda, bu anlamda beklentilerin dışında bir gelişme yok ve şimdiye kadarki tepkiler itibarıyla bizim piyasalarımızı olumsuz yönde etkileyen bir tepki de söz konusu değil."

"PİYASALARI VE HAKLKI TEDİRGİN EDECEK BİR DURUM YOK"

"Uluslararası piyasalarda da dikkatli bir teenni hali var" diyen Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Fakat düşünüldüğü gibi bir Fed'in kararını açıklanmasıyla ortaya çıkabilecek ekonomik riskler şu ana kadar, tabii bundan sonra ne olacağını takip edeceğiz, yansımış değil. Olabilecek gelişmeler senaryoları biz cumartesi günü değerlendirmiştik. 0.25 baz artış bizim zaten en çok öngörülen ve üzerinde düşünülen senaryoydu. Merkez Bankamızın daha önce açıkladığı eylem planı, yol haritası çerçevesinde de çalışmalar sürecek. Bu anlamda, piyasalarımızın ve halkımızın ekonomimiz bağlamında tedirgin olmasını gerektiren herhangi bir durum da söz konusu değildir."