BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,84
HABER /  SAĞLIK

Fazla nöbet doktoru mutsuz ediyor!

Asistan doktorların mesleki memnuniyetlerine yönelik araştırmaya göre, alıştığı dalı isteyerek seçenlerde iş doyumunun daha yüksek bulunduğu görüldü

Abone ol

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi (DEÜTF) Aile Hekimliği Ana Bilim Dalından Dr. Makbule Neslişah Tan ve arkadaşları tarafından yapılan “Asistan Hekimlerin Tıpta Uzmanlık Eğitimi Kapsamında Mesleki Memnuniyetleri ve Yaşam Koşulları ile İlişkisi” isimli araştırma, “Marmara Medical Journal”da yayımlandı. Medimagazin’den Helin Aygün’ün haberine göre çalışmada, DEÜTF Hastanesinde ihtisas yapan asistan hekimlerin uzmanlık tercihleriyle ilgili memnuniyetlerinin, yaşam ve eğitim koşullarının değerlendirilmesi amaçlandı.

Araştırmaya katılan ve dâhili bilimlerde çalışan asistan hekimlerin %53’ünün kadın, cerrahi bilimlerde çalışan asistan hekimlerin %58’inin erkek, temel bilimlerde çalışan asistan hekimlerin ise %62’sinin erkek olduğu görüldü.

Araştırmaya göre, iş doyumu ölçeğinden alınan puanlara göre hekimlerin %28’inde iş doyumu yüksek, %72’sinde orta düzeyde çıktı. Asistan hekimlerin %92’sinin çalışmakta olduğu bölüme isteyerek başladığı belirlendi. Uzmanlık eğitimi tercihinde sırasıyla uzmanlaşma isteğinin (% 52), mesleki ideali olmasının (%51), uzmanlık dalının geleceğinin parlak olmasının (%50) dikkate alındığı görüldü. Akademik kariyer yapma olanaklarının yüksek olmasının (%15) ve bölümün saygınlığının (%28) çoğu asistan hekim için tercih nedeni olmadığı tespit edildi.

MADDİ GETİRİNİN ETKİSİ AZ

Nöbet sayısının, mesleki eğitim ve hizmetin gerektirdiği sayının üstünde olmadığını (%46), bölümdeki eğitim hedefinin öncelikli olduğunu (%48), hekimlik dışı işlerde kullanılmadığını (%43), bölümündeki yardımcı sağlık personelinde sayı ve nitelik açısından eksiklik olmadığını (%40) düşünenlerde ve çalışma ortamının fiziki şartlarını yeterli (%46) bulanlarda anlamlı olarak iş doyumu puanları yüksek bulundu.

Maddi getiri, çalışmaya katılan asistan hekimlerin %26’sının uzmanlık dalı tercihini etkilemekle birlikte, %72’sinin elde edilen geliri yetersiz bulduğu belirlendi. Yaptıkları iş karşılığında aldıkları maaşı yeterli bulanlarda iş doyumu puanları da yüksek çıktı.

Asistan hekimlerin büyük bölümünün ihtisas yaptıkları branşlara isteyerek başladıkları, çalıştığı dalı isteyerek seçenlerde iş doyumunun daha yüksek bulunduğu görüldü.