BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,98
ALTIN 2.426,55
HABER /  GÜNCEL

Kadına şiddete karşı girişimcilik zırhı!

Aydın Girişimci Kadınlar Derneği, kadına şiddetin önüne geçmek için, çeşitli alanlarda üretim yapma imkanı sağladı.

Abone ol

Aydın Girişimci Kadınlar Derneği (AYGİKAD), kadına şiddetin önüne geçmek için, çeşitli alanlarda üretim yapma imkanı sağladığı ev kadınlarının ekonomik özgürlüğünü kazanması için çalışma yürütüyor.

AYGİKAD Başkanı Esen Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadına şiddetin ekonomik özgürlükle aşılabileceğini, bu kapsamda ev kadınlarına ekonomik destek sunup üretim yapmalarına imkan sağladıklarını belirtti.

Gazete ve televizyonlara ilan vererek üretime katılacak kadınları davet ettiklerini dile getiren Türker, daha sonra halk eğitim merkeziyle işbirliğinde çeşitli kurslar düzenlediklerini anlattı.

KADINLARIN BİR KISMI MİKRO KREDİ KULLANIYOR

Ev kadınlarının kurslar sonunda ürettikleri ürünleri pazarlayabilmesi için çeşitli kurumlarla işbirliği halinde çalışarak pazar imkanı sunduklarını ifade eden Türker, şöyle konuştu:

''Üretim sürecine dahil olan ev kadınlarının bir kısmı mikro kredi kullanıyor. Bazılarını da biz destekliyoruz. Kadın ekonomisini düzeltirse hiç kimseden baskı ve şiddet görmeyecektir. Üretim yapan kadınları çarşıya davet ederken bazılarının korktuğunu görüyoruz. Çok güzel şeyler üreten bayanların tezgahta satış için durmama korkuları oluşuyor. Çünkü maalesef ailede baskıyla büyümüşler. Onları zorluyor ve korkularını atmalarını sağlıyoruz. Sonuçta özgüvenleri oluşuyor. Kadına şiddeti engelleme ile ilgili yapılacak en büyük yatırım, kadını üretime dahil etmek, kadına bir kimlik kazandırmaktır.''

PARA KAZANAN EV KADINLARI ÇOK MUTLU

AYGİKAD tarafından üretime dahil edilip gelir elde etmeye başlayan ev kadınları da memnuniyetlerini dile getiriyor.

Ayna, kutu, çerçeve ve tablolar yaparak bunları el işi çarşısında satan ev hanımı Zeliş Balat, kadına şiddetin engellenmesinde bu sürecin çok önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirterek, ''Daha önce para kazanmayan kadınlar emek harcıyor ve bunun karşılığında para kazanmaya başlıyor. Kadın ekonomik olarak ayağa kalkıyor, kendine güveni geliyor. Türkiye'de erkeklerden şiddete meyilli bir kesim mevcut. Kadının ekonomik özgürlüğünü kazanması şiddetin önüne geçer. Önemli olan kazanılan üç lira, beş lira değil. Önemli olan kendine güven, ayakta ve dik durmaktır. Bunun karşısında hiçbir erkeğin kadına elini kaldıramayacağını düşünüyorum'' dedi.

Yaptığı mefruşat ürünlerini satan ev kadını Nazike Nefes ise, ''Kadınların evde boş durmaktansa el emeğini ortaya koyması, bir şeyler kazanması ve bunun karşılığında maddi ve manevi güven kazanması çok önemli. Kadınların böylelikle özgüvenlerinin artacağını, bilinçli hale geleceklerini düşünüyorum'' dedi.

El işi öğretmeni Sevgül Kardeş de, ''Ekonomik özgürlük şiddeti de engeller. Kadının kendine güvenini arttırır. Kadın işe yaradığını hisseder ve problemlerle baş etmeyi daha kolay öğrenir. Proje çok güzel ve herkes memnun'' ifadelerini kullandı.