BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Fatihte kebaplı festival

Kısa bir süre önce çevre düzenlemesi yapılan Kadınlar Pazarı’nda Büryan Kebabı ve Perde Pilavı Festivali düzenlendi.

Abone ol

Yöresel lezzetleriyle tanınan ve bir süre önce çevre düzenlemesi yapılan Kadınlar Pazarı’nda Büryan Kebabı ve Perde Pilavı Festivali düzenlendi.

Fatih Belediyesi, çeşitli gıda ürünleri ve farklı lezzetleriyle bilinen ve bir süre önce çevre düzenlemesi yapılan Kadınlar Pazarı’nda esnafla birlikte Büryan Kebabı ve Perde Pilavı Festivali düzenledi. Güler Işık, Pop Star Hasret’in de aralarında bulunduğu sanatçıların sahne aldığı Festivalde konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kadınlar Pazarı’nın bir kültür ve gastronomi merkezi olması için çalıştıklarını söyledi.

Baraka dükkânlar kaldırılarak park ve meydan düzenlemesi yapılan Kadınlar Pazarı’ndaki festival, akşam saatlerinde başladı. Folklor gösterileri yapılan meydanın Bozdoğan Kemeri’ne yakın bölümünde kadınların el işlerini sattığı küçük de bir pazar oluşturuldu. Festivale, aralarında Engin Akın, Musa Dağdeviren, Hasan Açanal ve Behzat Şahin’in de bulunduğu lezzet ustaları ve gurmeler de katıldı. Festivalde konuşan Mustafa Demir, muhteşem bir mimari eser olan tarihi Bozdoğan Su Kemeri ile sivil ahşap mimarisinin en güzide örneklerine sahip Zeyrek semtinin ortasında yer alan Kadınlar Pazarı’nın birkaç ay öncesine kadar çevredeki tarihi dokuyla uyuşmayan, sakil duran bir görünüme sahip olduğunu hatırlattı. Kadınlar Pazarı’nın bir kültür ve gastronomi merkezi olması için Büyükşehir Belediyesi ve esnafın desteğiyle var güçleriyle çalıştıklarını dile getiren Demir, meydandaki yeşil alan düzenlenmesiyle pazarın tarihi dokusu ve güzelliğinin ortaya çıktığını, esnafın düzenlemeleriyle, pazarın estetik zenginliğinin giderek arttığını belirtti. Demir şunları söyledi:

“Mutfak kültürümüzü tüm Türkiye’de olduğu gibi Fatih’te de turizmin en önemli saç ayakları arasında görüyoruz. Bunun için de, kazan yemekleriyle, tatlılarıyla, kebapları ve zeytinyağlılarıyla dünyanın sayılı mutfakları arasında bulunan Türk Mutfağı’nın bir marka olarak ele alınması gerekiyor. Yalnız lezzetli yemekler değil, aynı zamanda bir yaşam kültürü olarak sunulabilecek markalar çıkarmamız gerekiyor. Anadolu’nun bin bir rengini barındıran Kadınlar Pazarı, muhteşem bir tarihi atmosferiyle, yaşamakta olan Anadolu mutfağını birleştirme imkânı tanıyor. Pazara gelen yerli ve yabancı konuklar, Kadınlar Pazarı adı ile özdeşleşmiş Büryan Kebabı, Perde Pilavı gibi geleneksel lezzetlerin yanı sıra; karakovan balı, yöresel peynirler ve menengiç gibi birçok otantik lezzeti de burada bulabiliyorlar.”
Kadınlar Pazarı’nın dönüşümünün Fatih’te turizmin gelişmesine yönelik projeler arasında olduğuna dikkat çeken Demir, Kadınlar Pazarı’nı 2010 Kültür Başkenti’nin uğrak yerlerinden biri yapacaklarını söyledi.

Büryan ve Perde pilavı tariflerinin izleyicilerle paylaşıldığı festivalde Kadınlar Pazarı’nın tarihi de anlatıldı. Fatih Kaymakamı Hasan Karataş ile Beşiktaş Kaymakamı Nihat Nalbant ile İstanbul İl Tarım Müdürü Ahmet Kavak’ın da katıldığı festivalde daha sonra sırasıyla Hasret, Mikail Gündüz ve Güler Işık sahne aldılar. İzleyicileri coşturan sanatçılar, konserlerini saat 23.00’e kadar sürdürdüler.