BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Fatih Belediyesi'nden Sulukule açıklaması

Fatih Belediyesi, Sulukule'de bir arazinin yüksek bedelden ihale ile satıldığı yönündeki haberleri yalanladı.

Abone ol

Fatih Belediyesi, "Romanlara ait arsaları metrekare fiyatı 500-800 lira arasında kamulaştırdığı Sulukule’de, Hazine’ye ait bir arazi tam 5 katı fiyattan, açık artırma usulü ile ihaleye çıkarıldığı" yönündeki haberleri yalanladı.


Fatih Belediyesi'nden dün yapılan yazılı açıklamada, ihaleye çıkarılan arazinin proje alanı dışında olduğu belirtilerek, Sulukule adıyla bilinen Neşlişah ve Hatice Sultan Mahalleleri'nde 'kamulaştırma' yapılmadığı ' 'mahsuplaştırma' yapıldığına dikkat çekildi.

Açıklamada şu noktaların altı çizildi:

Hürriyet gazetesinde 22.09.2010 tarihinde yayınlanan haberde Fatih Belediyesi’nin gerçekleştirdiği, halk arasında Sulukule olarak bilinen Hatice Sultan ve Neslişah Sultan Mahalleleri Yenileme Projesiyle ilgili kamuoyunu yanıltıcı yanlış bilgiler aksettirilmiştir.

Yüzde 17'si Roman

Haberde sadece roman vatandaşlara yönelik bir proje yapılığı iddia edilmiş, ancak proje bölgede yaşayan 3500 kişiyi ilgilendirmekte ve yaşayanların sadece %17’si kendini Roman vatandaşı olarak tanımlamaktadır. Proje içerisinde 620 tapu sahibi vatandaşımız yer almaktadır ve 620 konut üretimi devam etmektedir. Bu 620 konut da bölgede yaşayan mülk sahiplerine verilecektir. Arsalarının ve üzerindeki yapıların bedelleri komisyon tarafından hesaplanmış, bu hesap inşaat maliyetinden düşülmek üzere mahsuplaşma yapılmıştır.

İstimlak yapılmadı

Proje çerçevesinde “Kamulaştırma veya istimlak” gibi çalışma olmamış, tapu sahipleriyle “mahsuplaşma” yapılmıştır. Sulukule’deki Mülk sahipleri evlerinin inşaatı bittikten sonra yeni yapılan evlerinin tapularını alacaklardır. Proje alanındaki uygulama tamamen rızaya dayalı daire alma ve mülklerini daire ile takas etme şekliyle yapılmıştır. Bu oran yüzde98’dir. Tekrar belirtmek gerekirse herhangi bir kamulaştırma ve istimlak söz konusu değil “mahsuplaşma” yapılmıştır.

Değerleri komisyon belirledi

Proje başlangıcında alanındaki metrekare parsel değerlendirmeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TOKİ, Fatih Belediyesi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, İstanbul Ticaret Odası ile İstanbul Emlakçılar Odası’nın temsilcilerinden oluşan bir komisyon tarafından taşınmaz değer verileri dikkate alınarak yapılmıştır. Satış ilanına çıkan parsel proje alanında yer almamaktadır.

Defterdarlık satışa çıkardı

İstanbul Defterdarlığı tarafından satışa çıkartılan yer, Hatice Sultan Mahallesi’nin Fevzipaşa Caddesi’ne yakın bir alanda olup kentsel gelişimini ve oluşumunu tamamlamış bir bölgede bulunmaktadır. Proje alanı içerisinde yer almamaktadır. Yenileme projeleri fiziken gelişmemiş ve kentsel gelişimin gerisinde kalmış alanlarda uygulanmaktadır. Kentsel gelişimini tamamlamış bir alan ile kentsel gelişimin gerisinde kalmış, baraka ve salaş yapılardan oluşan alanların arasında tabiî ki bir fiyat farkı da olacaktır. Malikleri belli olmayan parseller için malik tespiti ve kamulaştırma amaçlı davalar açılmıştır. Bu davalar sonucu malikleri belirlenen taşınmazlarla ilgili yine takas işlemlerine dayalı daire karşılığı mahsuplaşma yapılmaktadır.

Metrekare değerleri yanlış

Proje alanındaki taşınmazların metrekare değerleri haberde iddia edildiği gibi 500- 800TL. değildir. Proje alanında kalan parsellerin bazılarının alanları ve takas bedelleri örnek teşkil etmesi amacıyla aşağıda verilmiştir. 2525 Ada, 26 Parsel, 159 m2, toplam takas bedeli, 639,680TL., 2484 Ada, 20 Parsel, 192 m2, toplam takas bedeli, 669,984TL., 2484 Ada, 70 Parsel, 216 m2, toplam takas bedeli, 765,238TL. 2490 Ada, 77 Parsel, 158 m2, toplam takas bedeli, 648,960TL., 2490 Ada, 8 Parsel, 148 m2, toplam takas bedeli, 512,414 TL. dir. Bu örnekleri ve verileri çoğaltmak mümkündür. Gayrimenkuller bulunduğu konuma göre değer oluşmaktadır. Satışa sunulan 264 m2’lik arsa imarlı olup Fevzipaşa Caddesi’ne yakın bir alanda yer almaktadır. Gayrimenkul, 667 bin TL.lik parsel değeri tespit edilip ihaleye çıkartılmıştır.