BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Facebook'tan işverenlere sert uyarı!

ABD’de şirketlerin çalışanlarından ve işe başvuranlardan profil bilgilerine ulaşmak için Facebook ve Twitter şifrelerini istediğinin ortaya çıkması, Facebook’un sert tepkisiyle karşılaştı.

Abone ol

Facebook, işverenleri tarafından şifreleri talep edilen kullanıcılarını koruyacağını ilan ederek, gerekirse işverenleri dava edebileceğini belirtti.

Facebook gizlilik yetkilisi Erin Egan, dün sayfa üzerinden yaptığı açıklamada, kullanıcılarının şifrelerinin istenmesinin, "gizlilik beklentilerini ve hem kullanıcıların hem de arkadaşlarının güvenliğini riske eden bir uygulama olduğunu" belirtti.

Egan ayrıca, çalışanlarının şifresini elde edecek işverenlerin "beklenmedik yasal sorumluluklara maruz kalabileceği" uyarısında bulundu.Egan'ın bahsettiği "yasal sorumluluğun", işverenlerin çalışanları veya iş başvurusu yapan kişiler hakkında özel bilgiler elde ederek, bu kişileri işten çıkarma, işe almama gibi eylemlerle bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Wall Street Journal'ın hukuk analisti Sam Favate ise bazı işverenlerin benimsediği bu uygulamanın yasal bile olmadığını öne sürdü. İşverenlerin sosyal medya ağlarındaki şifrelerinin talep edilmesi ABD'de büyük bir tartışma başlatırken, Illinois ve Marylannd gibi eyaletler bu uygulamayı yasaklayacak bir yasa üzerinde çalışıyor.Kullanıcıların bir başkasına şifresi vermesi Facebook'un hizmet koşullarına aykırı olduğu gibi, ABD Adalet Bakanlığı hizmet koşullarının ihlal edilerek sosyal medya ağlarına girilmesini federal suç olarak kabul ediyor.

EYALETLER YASA ÇIKARABİLİR

İşverenlerin şifre talebine büyük tepki gösteren Amerikan Sivil Özgürlükler Derneği (ACLU), kullanıcılardan Facebook ve diğer sosyal medya ağlarının şifrelerinin istenmesini mahremiyetin ihlali olarak tanımladı.

İlk olarak Maryland eyaletinde çalışmalara başlayan ACLU, şirketlerin internet şifrelerini çalışanlarından talep etmesini ve iş başvurularında şart koşmasını yasaklayacak bir yasa çıkarılmasını istiyor. Illinois eyaletinde de benzer bir çalışma başlatıldığı ancak ertelendiği bildirildi.

ABD'deki eyaletlerin şifre talebi uygulamasına yönelik nasıl hareket edeceği şu an net değil. Ancak Facebook, gizlilik yetkilisi Egan'ın mesajında tavrını kesinleştirdi: "Facebook mahremiyetinize önem veriyor. Kullanıcılarımızın mahremiyetini ve güvenliğini ilgilendiren konulara dikkat edecek, gerekirse siyasetçilerle mücadele edeceğiz... Tüm kullanıcılarımızın şifrelerini kendilerine saklama hakkı olduğunu bilmeleri ve buna dikkat etmelerini istiyoruz. Bu haklarını korumaları için elimizden geleni yapacağız".

Bazı analistler ise Facebook'un ortaya koyduğu tavırda samimi olmadığını ve elindeki bilgiyi sadece kendisine saklamak istediğini öne sürdü. Ayrıca, halka arza hazırlanan ve geçmişte güvenlik açıkları nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan şirketin kullanıcılarına güven vermek istediği için böyle bir açıklama yaptığını savunanlar da var.