BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  EKONOMİ

F35 Türk motoruyla uçacak

Türk şirketi Kalekalıp, F35 ve Skorsky’lerin motorunu üretmek için ABD’li United Tecnologies Corporotion (UTC) ile ortak fabrika kurmak için anlaştı.

Abone ol

TAI’den sonra Türkiye’nin 2. uçak motoru fabrikasını Kale Kalıp kuruyor. Skorsky ve F35’lerin motorunu üreten ABD’li UTC ile anlaşan Kale, tamamen yerli üretim yapacak

Türk şirketi Kalekalıp, F35 ve Skorsky’lerin motorunu üretmek için ABD’li United Tenologies Corporotion (UTC) ile ortak fabrika kurmak için anlaştı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, F35 askeri uçaklarının F135 motorlarını Kale Kalıp’ın üreteceğini açıkladı. Çağlayan, ABD gezisi sonrası yaptığı açıklamada, ABD’de UTC şirketinin yetkilileriyle görüştüğünü, bu şirketin Amerikan Fortune’nin 500 büyük şirket listesinde 37. sırada yer aldığını kaydetti. Bu şirketin 2009 yılında Kale Kalıp ile görüşmeye başladığını belirten Çağlayan, “Önümüzdeki hafta anlaşmayı imzalayacaklar. UTC hem Skorsky helikopterlerini hem de F35 askeri uçaklarının F135 motorlarını yapıyor. F35 askeri uçaklarının F135 motorlarını Kalep Kalıp üretecek” dedi.

BÜYÜK ORTAK KALIP KALE OLACAK

Çağlayan şöyle devam etti: “İlkin yüzde 90’dan fazlasını, çok kısa süre sonra da tamamını imal edecek. Bu, Eskişehir’de F16’ların motorlarını üreten TAI’nin (TUSAŞ Motor Sanayi) ardından Türkiye’nin ikinci motor fabrikası olacak. Ortaklık yüzde 51 Türk, yüzde 49 UTC şeklinde olacak. Ana şirket UTC, bu işleri yapan alt şirket Pratt&Whitney. Bu şirket ana şirketin yüzde 35 cirosunu gerçekleştiriyor. Askeri motor, uzay araçlarının motorları, ticari araç motorları yapıyor. Güç sistemleri konusunda üretimi var.” Çağlayan “Bu sene üretime başlayacaklar. Haftaya UTC’den bir heyet gelecek. Muhtemelen Ege Serbest Bölgesi’nde üretecekler” dedi. Çağlayan, UTC’nin Sikorsky helikopterleri Alp Havacılık ve Kale Kalıp ile birlikte üretme planı olduğunu da söyledi.