BIST 10.264
DOLAR 32,34
EURO 34,76
ALTIN 2.392,02
HABER /  GÜNCEL

'Eylül olmaz, Mübarek hemen gitmeli'

30 yıldır iktidarda olan Mısır liderinin Eylül'deki seçimlerde tekrar aday olmayacağını açıklaması, Kahire'de protesto gösterisi yapan yüzbinleri tatmin etmedi. Amerikan Başkanı Obama da 'Mısır'da değişim şimdi başlamalı' diyor.

Abone ol

Eylemciler Mübarek'i ayakkabılarıyla protesto etti

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in, Eylül ayında yapılacak seçimlerde aday olmayacağını açıklaması, günlerdir meydanlarda istifasını isteyen kitleleri tatmin etmedi.

Kahire'deki Tahrir meydanında bir milyona yakın kişiyi bir araya getiren gösteriye katılanlar "Mübarek hemen gitmeli' sloganları attı.

Muhalefet liderlerinden Muhammed El Baradey, Mübarek'in açıklamasını 'iktidarını sürdürmeye yönelik bir aldatmaca' olarak niteledi.

ABD Başkanı Barack Obama da 'Mısır'daki değişim' şimdi başlamalı' dedi.

'Bu topraklarda öleceğim'

Kahire'de şimdiye kadar yapılan en büyük protesto gösterisinden sonra devlet televizyonunda halka hitap eden Mübarek, anayasal reform sözü verdi ancak, görev süresini tamamlamak istediğini söyledi.

Mübarek konuşmasında "İlk önceliğim ülkemizde barış ve istikrarı tesis etmek, liderliğin barışçıl bir şekilde el değiştirmesini, sorumluluğun, gelecek seçimlerde halkın seçeceği kişide olmasını sağlamaktır. Tekrar aday olma niyetinde değilim" dedi.

Açıklamasında protestocuları eleştiren Mübarek, "Son birkaç gün içinde yaşananlar, halk ve liderler olarak kargaşayla istikrar arasında bir tercih yapmamızı gerektiriyor, yeni koşullar ve yeni bir Mısır gerçekliğini dayatıyor." diye konuştu.

Tüm partilere görüşme çağrısı yaptığını ancak bazı partilerin bu daveti geri çevirdiğini belirten Mübarek, konuşmasını şöyle bitirdi:

"Burası benim ülkem. Burada yaşadım. Bu ülke için savaştım, toprağını, egemenliğini ve çıkarlarını savundum ve bu topraklarda öleceğim."

Muhalif siyasetçi George İshak, açıklamanın kendilerini düş kırıklığına uğrattığını söyledi. İshak "Çok öfkeliyiz. Taleplerimiz çok açık. Ama taleplerimizin hepsini reddetti. Şimdi gitmeli. Gelecekte olabilecekler nedeniyle kaygılıyım" dedi.

Gösteriye bir milyon kişinin katıldığı belirtiliyor

Aralarında eski Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed el Baradey'in de bulunduğu muhalefet liderleri Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e görevi Cuma'ya kadar terk etme çağrısı yapmıştı.

El Baradey El Arabiya televizyonuna açıklamasında "Protestocular bunun en geç Cuma günü bitmesini umuyor. Ancak Mübarek'in Cuma gününe kalmadan görevi bırakacağını, 30 yıllık başkanlığın ardından ülkeyi terk edeceğini ve halka bir şans vereceğini umuyorum. Daha fazla kan akmasını isteyeceğini sanmıyorum." demişti.

Obama: Değişim şimdi başlamalı

ABD Başkanı Barack Obama, Mübarek'in konuşmasından sonra yaptığı açıklamada, değişimin barışçıl yollardan gerçekleşmesi ve şimdi başlaması gerektiğini söyledi. Televizyon konuşmasından hemen sonra Mübarek'le yarım saat telefonda görüştüğünü açıklayan Obama, Mısır liderinin de bir değişim olması gerektiğini teslim ettiğini belirtti.

Obama Mısır'ı zorlu günlerin beklediğini ancak ülkenin bu sınavı verebileceğini belirtti. Amerikan Başkanı konuşmasında göstericilere karşı kuvvet kullanmayacağını açıklayan ordunun tavrını da övdü ve Mısır halkının sergilediği inanç ve onurun ilham verici olduğunu kaydetti.