BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Evlere şenlik heykel savunması

Atatürk'ün yanına belediye başkanı ve eşinin heykelini yapan heykeltraşlar savunma yaptı.

Abone ol

Torbalı Belediyesi'nin Atatürk Meydanı'na yerleştirdiği Atatürk heykelinin yanınadaki heykellerin Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur ve eşine benzediği yönündeki iddialar üzerine başlayan tartışmalar sürerken, heykeltıraş Derya Ersoy, "Eleştirileri haksız buluyoruz çünkü öyle bir niyetle yola çıkmadık" dedi.


Torbalı Belediyesi'nin yapımına geçen yıl başladığı Atatürk Meydanı'ndaki heykelin tamamlanarak yerine yerleştirilmesinin ardından ilçede tartışmalar başladı. Başkan İsmail Uygur'un, heykeli yaptırırken, Atatürk'ün yanındaki genç erkeği kendine, genç kızı da eşine benzettiği öne sürüldü.

Tartışmalar sürerken, heykeli yapan 3 heykeltraştan Derya Ersoy, "Eleştirileri haksız buluyoruz çünkü öyle bir niyetle yola çıkmadık. Alakası yok ve zaten olamaz. Başkanın eşini zaten tanımıyoruz. Heykelin vücut tipi de başkana hiç benzemiyor. Yüzünde bir benzerlik vardı, elimizde başkana ait bir afiş vardı. Sadece onun anatomik özelliklerinden yararlanarak baktık ama 'başkanı yapalım, başkanın eşini yapalım' diye düşünmedik.

Bu eleştirilerde bir kasıt seziyorum. Elbette ki model kullanacağız. Birilerine benzeyecek. Bir şey bulamadığımızda da gazeteler veya dergilerden yararlanabiliriz. Tepkiler karşısında çok şaşırdık ve üzüldük" dedi. Heykeltıraş Zafer Dağdeviren de, "Anıtın tümüne bakmak lazım. Bu çalışmada Kurtuluş Savaşı'nı anlatan ve sonuçta bu mücadeleden başarıyla çıkmış olan bir rolyef çalışması var. Onlara bakmak lazım" diye konuştu.

Yapımda emeği geçen Heykeltıraş Ali Yaldır ise heykelin 11 aylık bir hikayesi olduğunu söyledi. Yaldır, "Biz başkanla yaklaşık 2.5 yıldır tanışıyoruz. Kendisiyle görüşmeye gittik. Projelerimizi anlattık. Bu projelerimiz arasında bir genç kız, bir genç erkek ve ortada da Atatürk heykeli olacaktı. Altında Kurtuluş Savaşı'nı anlatan bir kompozisyonumuz vardı. Biz bu düşüncelerimizi başkana anlattık. Modellerimizi belirledik ve çalışmaya başladık.

11 ayın sonunda heykeli yerine koyduk. Bize modeller gelir, biz de modellere bakarız ki amacımıza uygun olan tipleri belirleriz. Aradığımız bir tema vardır. O temaya uyan kişileri belirleriz. Yüz de olabilir, başka bir şey de olabilir. Orada 2 Türk genci vardır. Atatürk'ün emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti'ni koruyan 2 genç. Ortada Atatürk var ve elinde eğitimi simgeleyen kitap yer alıyor. Hemen altında da bizim geçmişimizi temel alan, Kurtuluş Savaşı'nın mücadelesini anlatan bir rolyef çalışması var. Aslında bunların hepsi bir bütün. Bu çalışmayı böyle değerlendirmek lazım" açıklamasında bulundu.