BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,05
ALTIN 2.440,59
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memur baş ağrıtacak

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı hükümetin memura kasıtlı davrandığını iddia etti.

Abone ol

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, hükümetin kamu çalışanlarına ''kasıtlı ve önyargılı davrandığını'' ileri sürerek, ''Ama kamu çalışanları hükümete cevabını alanlarda verecektir ve başınız ağrıyacaktır'' dedi.

Akyıldız, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, hükümetle yapılan toplu görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle Uzlaştırma Kuruluna başvurduklarını belirterek, Kurulun kararlarını açıklamasının ardından, kararları görüşmek üzere bir kez daha Kamu İşveren Kurulu ve hükümet temsilcileri ile masaya oturacaklarını bildirdi. Kamu görevlilerinin sorunlarını çözmek adına kendilerine tanınan yasal hakların tamamını kullanmaya çalıştıklarını anlatan Akyıldız, ''Ancak, karşımızda bulunan Kamu İşveren Kurulu ve hükümet için aynı şeyleri söylemek ne yazık ki mümkün değildir'' dedi.

Toplu görüşmelerde, kamu işveren tarafı ile 32 ayrı konuda anlaşma sağladıklarını belirten Akyıldız, memurlara enflasyon farkından dolayı yapılacak yüzde 2.38'lik ödemenin ne zaman ödeneceği konusunda ise bir uzlaşma sağlanamadığını anımsattı. Akyıldız, ancak dün Devlet Personel Başkanlığının kendilerine gönderdiği toplu görüşme tutanağında, üzerinde uzlaşma sağlanan konuların hiç birinden bahsedilmediğini, yüzde 2.38 olarak ilan edilen enflasyon farkının da yüzde 2.32 şeklinde değiştirildiğini söyledi.

Bircan Akyıldız, ''Görüyoruz ki, kamu işveren tarafı memurların sorunlarını çözmekten çok, çözümsüzlüğü ilke edinmiştir. Memurlarımızın sorunlarını çözmek için oturduklarını iddia ettikleri toplu pazarlık masasında; üstünde uzlaşmaya varılan maddeleri bile hiçe sayarak görmezden gelen zihniyetin niyeti apaçık ortadadır'' diye konuştu.

ŞAHİN'İN AÇIKLAMASI

Akyıldız, toplu pazarlıkların ilk gününde, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e, memurların sosyal ve ekonomik durumlarıyla ilgili hazırladıkları araştırmanın sunumunu yapmak istediklerini söylediklerini, ancak Şahin'in bu talebi reddetmesi üzerine araştırmayı kitapçık halinde Şahin'e verdiklerini anlattı. Mehmet Ali Şahin'in Perşembe günü yaptığı basın toplantısında, bu araştırmadan alıntılar yaptığını kaydeden Akyıldız, ''Ancak sayın bakandan o sunumun içindeki diğer verileri de basın toplantısında açıklamasını ve memurlarımızın gerçek durumlarını göz önüne sermesini beklerdik. Nitekim, etik de bunu gerektirir'' dedi.

Bu nedenle araştırmanın tümünü sunan Akyıldız, 81 ilden 5 bin 272 kamu çalışanıyla yapılan araştırmaya göre, memurların yüzde 46'sının kendilerine ait evde oturduklarını söylediklerini aktardı. Akyıldız, ancak bu memurların yalnızca yüzde 20'sinin evleri kredi veya kooperatif aracılığıyla satın aldıklarını, geri kalanlara evlerin miras kaldığını veya aile büyüklerinin evlerinde oturduklarını anlattı.

''MEMURUN YÜZDE 82'Sİ BORÇ ÖDÜYOR''

Araştırmaya göre, memurların yüzde 60'ının zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini, yüzde 32'sinin ise karşılayamadığını belirten Akyıldız, memurların yüzde 82'sinin ise her ay düzenli olarak borç ödemek zorunda olduğunu anlattı. Akyıldız, işçi ve memur maaşlarının da karşılaştırıldığı araştırmaya göre, ortalama memur maaşının ortalama kamu işçisinin maaşının yarısından az olduğunu ifade etti.

Hükümetin, ''çözümsüzlüğü ilke edindiğini, kamu çalışanlarının tehditler, sürgünler, yıldırmalar ve zorluklar içerisinde görevini sürdürmeye çalıştığını'' iddia eden Akyıldız, ''Çözümden yana tavır takındığını iddia edip ahkam kesenlerin, 15 gün önce basın karşısında söylediği yüzde 2.38'lik enflasyon farkını neden yüzde 2.32 olarak değiştirdiklerini, 15 gün boyunca görüşülerek, çetin müzakereler sonucunda karar altına alınan 32 maddenin neden hiçe sayıldığını da açıklamaları bir zorunluluktur'' diye konuştu.

Kamuoyunun, toplantı sonuç tutanağı konusunda da yanıltılmak istendiğini ileri süren Akyıldız, ''Eğer Kamu İşveren Kurulu sonuç tutanağını aynı gün aynı saatte ve aynı salonda imzaladı ise 15 gün boyunca hiçbir toplantıya katılmayan sayın Başbakan Müsteşarı Ömer Dinçer bu tutanağı ne zaman imzalamıştır?'' diye sordu. Bircan Akyıldız, ''Sayın Mehmet Ali Şahin'in aba altında sopa göstererek kamu çalışanlarının en doğal hakkı olan eylem yapma hakkını kısıtlamaya çalışması kabul edilir bir durum değildir. Bu tutumu esefle kınıyoruz. Kamu çalışanlarına bu tehditleri savuranlar cevabını en kısa zamanda meydanlarda alacaklardır'' dedi.

''BAŞINIZ AĞRIYACAK''

Yapılan bilimsel bir araştırmada, insanların üçüncü bir gözü olsa bunun parmak ucunda olmasının en uygun olacağının belirlendiğini anlatan Akyıldız, ''Siz nasıl yapacaksanız yapın; bir göz bulun parmağınızın ucuna takın ve gerçekleri görün. Çünkü siz, kasıtlı ve önyargılı davranıyorsunuz, siz kamu çalışanlarını devletin sırtında yük olarak görüyorsunuz. Ama kamu çalışanları cevabını alanlarda verecektir ve başınız ağrıyacaktır'' diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Akyıldız, bir soru üzerine, ''Memuru zengin olarak gösteren sayın bakana memur cevabını elbette verecektir. Bu hem alanlardan gelecektir hem de siyaseten'' dedi. Hükümete bir teklifte bulunmak istediğini de dile getiren Akyıldız, ''Memur madem zenginmiş, gelin bir de varlık vergisi alın'' diye konuştu. Hukukun kendilerine tanıdığı hakkı sonuna kadar kullanacaklarını ifade eden Akyıldız, ''Plan, projemiz hazır. Haklarımızı sonuna kadar kullanacağız ve hükümetin başını ağrıtacağız'' dedi. Bu süreçten sonra ilgili konfederasyonlara ortak eylem çağrısı olup olmadığı yönündeki sorulara karşılık da Akyıldız, her sendikanın kendine göre eylem biçimi olduğunu belirtti. Akyıldız, ''Kimse, bir araya gelme şartı aramasın. Bir araya gelmeden de siyasete cevap verilebilir'' diye konuştu.