BIST 10.195
DOLAR 32,37
EURO 34,66
ALTIN 2.383,89
HABER /  GÜNCEL

Eşşebap'ın çekildiği Kismayo'da patlama

Somali ve Afrika Birliği askerlerinin kontrolü ele geçirdiği Kismayo şehrinde bir patlama meydana geldi.

Abone ol

Somali ve Afrika Birliği askerlerinin kontrolü ele geçirdiği Kismayo şehrinde bir patlama meydana geldi.

Patlamada yaralanan ya da ölen kimsenin olmadığı bildirildi.

Saldırı, El Kaide ile bağlantılı Eşşebap militanlarının, haftasonu, son güçlü kaleleri olarak bilinen Kismayo şehrinden çekilmelerinin ardından yaşandı.

Somali yetkilileri, havaalanı, liman ve devlet binaları gibi tüm stratejik noktaların kontrolünün ellerinde olduğunu söyledi.

Eşşebap sözcüsü Şeyh Abdiasis Ebu Musab Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada patlamanın bir devlet binasına yerleştirilen bir bombadan kaynaklandığını söyledi.

Ebu Musab "bu gelecek saldırıların sadece bir başlangıcı" dedi.

Şehirden çekilen militanların, Pazartesi günü Kismayo'ya giren devlet güçlerine tuzak kurduğu konusunda endişeler hakimdi.

Kenya ordusunun sözcüsü, Eşşebap örgütünün Kismayo havaalanına patlayıcı yerleştirdiğini ancak bunların bomba uzmanları tarafından etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Somali ordusunun komutanı İsmail Sahardid BBC'ye yaptığı açıklamada Somali ve Afrika Birliği askerlerinin tüm devlet binalarında güvenliği sağladığını belirtti.

Kismayo sakinleri Valilik binasına Somali bayrağının asıldığını ve askerlerin kentte devriye gezdiklerini belirtiyor.

BBC'ye konuşan görgü tanıkları, şehirde kontrol noktalarının kurulduğunu ve halkın askeri araçlar geçtiği sırada alkışlayarak destek verdiğini söyledi.

2011 yılı Ağustos ayında AFrika Birliği ve Somali askerleri Eşşebap'ın kontrolü altındaki birçok bölgeyi ele geçirdi.

Eşşebap militanları Kismayo'yu bir yıldan fazla bir süredir üs olarak kullanıyordu. Ancak Cumartesi günü şehirden çekilmek zorunda kaldılar.

Eşşebap militanları Somali'nin güneyinde ve merkezinde faaliyetlerini sürdürüyorlar. Örgüt çekildiği yerlerde çok sayıda bombalı saldırı düzenledi.