BIST 10.590
DOLAR 32,21
EURO 35,11
ALTIN 2.428,18
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Eski PKK'lıdan çarpıcı bir iddia

Vali yardımcısına yönelik saldırının üstünden 24 saat geçmeden Çukurca'daki olayın yaşanması 'zafiyet' endişesine yol açtı

Abone ol

Örgütten ayrılanların anlattıklarına yer verilen haberde, Ronai adını kullanan eski bir PKK'lı, "TSK'ya ait harita, kroki ve kriptolar örgüte ulaştırılıyor." iddiasında bulundu.

Çukurca'daki saldırı, gözleri tekrar zafiyet noktalarına çevirdi. Aksiyon dergisinde konuyla ilgili çarpıcı bir haber yayımlandı. Haşim Söylemez imzasıyla yayımlanan haberde 'sızmaların önlenmesinin' yeni komuta kademesinin hedefi olduğu belirtiliyor.

RÜTBELİ ASKERLER KAMPLARA GELİYOR

Derginin ulaştığı Ronai adını kullanan ve hâlen Kuzey Irak'ta yaşayan eski PKK'lı tim komutanının sözleri, terörle mücadelede neden başarısız olunduğunu da gösteriyor. Kısa süre önce örgütten ayrılan Ronai, rütbeli askerlerin sürekli örgüt kamplarına geldiğini, toplantılar yaptıklarını iddia ediyor.

SİVİL KIYAFETLE BİLGİLER GETİRİRDİ

Ronai bu durumu şöyle anlatıyor: "Bunlar çoğu zaman elden kurye aracılığı ile ulaştırılırdı. Bazen de haberleşme araçları kullanılırdı. Asker arazi taramasına veya operasyona çıktığında eğer önceden bilgi yoksa hemen bize haber ulaştırılırdı. Asker olduğunu bildiğimiz kişiler gerilla kıyafetiyle ya da sivil kıyafetle bilgiler getirirdi. Toplantılarımıza katılır, bize ne zaman nasıl operasyon yapmamız gerektiğini anlatırlardı. Bunu saha komutanlarımızın hepsi bilir. Ben tim komutanı olarak bu toplantıların bazısına katılırdım. Bir sefer ismini bilmediğimiz ancak 'albayım' dedikleri birinin geldiğini biliyorum. Esmer tenli, 1.80 boylarında, hafif göbekli biriydi. Yanında iki sivil giyimli kişi vardı. Kelareş kampına kadar gelip bizimle toplantı yaptı. Seçimlerde ve sonrasında neler yapmamız gerektiğini anlattı. İmam Aziz (Tan) Hoca ve başka 6 kişinin infaz edilmesi için isimleri bu kişi verdi."

RAHATÇA DİNLEYEBİLİYORDUK

Kuzey Irak'ta peşmergeler tarafından korunan güvenlikli bir bölgede yaşayan Ronai'nin şu sözleri örgütün karakol ve askerî birliklere kolayca saldırı düzenlemesini de açıklıyor: "Bize haritalar getirildi. Askerî, özel haritalar. Krokiler de vardı. Karakolların nerede olduğunu, asker sayısı, mühimmat durumu, komutanların özel ve genel durumları gibi bilgiler gelirdi. Bazen de kriptolu bilgiler getirilirdi. Bunları içimizdeki asker kökenliler hemen çözerdi. Bize ona göre talimat verilirdi. Bunları görünce örgütten kaçtım. Benim gibi olanlar çok ama şanslı sayılmazlar. Kaçmak isteyen 5 genç arkadaşımız kurşuna dizildi. Askerî haritalarda Doğu ve Güneydoğu'da bütün tabur, alay, karakol ve devriye ekiplerinin güzergâhı bulunuyordu. Başarılı olan komutanların ne zaman izine gidecekleri, acemi asker sayısı, özel eğitimli askerlerin nerede görev yaptıkları gibi bütün bilgiler gelirdi. Bazen telsizlerdeki şifreler de ulaştırılırdı. Aynı kodla askerleri rahatça dinleyebiliyorduk."

Son süreçte yapılan bütün operasyonların karşılıklı bilgi paylaşımıyla olduğunu anlatıyor Ronai: "Silvan'da 13 askerin şehit edilmesi, açık alanda askerlere yönelik saldırıların düzenlenmesi böylesi yardımlar sonucunda gerçekleşmiştir. PKK'nın çıplak arazide operasyon yapması bu kadar kolay değil. Çünkü saldırı ve pusudan çok daha önemli olan zayiat vermeden bulunulan alanı kolayca terk etmektir. Oysa olayların meydana geldiği yerlerde kaçmak mümkün değil. İki helikopterle, saldırıyı yapanlar kolayca avlanır. Ama buna birileri izin veriyor. Aktütün ve Dağlıca'da izin verdikleri gibi.

SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİRİLDİ? AYNI YERDE 24 SAAT GEÇMEDEN İKİNCİ SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİ? SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

AYNI YERDE DÖRDÜNCÜ SALDIRI

Terör örgütü kanlı yüzünü bu kez Hakkari-Çukurca karayolunda gösterdi. Edinilen bilgiye göre, sahurdan sonra saat 04.30 sularında arazi arama tarama faaliyeti için yanları açık, üstü çadırla kaplı araçlarla yola çıkan askerler, Vali Erdoğan Gürbüz Çeşmesi yakınlarında silahlı saldırıya uğradı. Bu birliğe yardım için yola çıkan 3 araçlık askerî konvoy, helikopterlerin bile girmekte zorlandığı mevkide pusuya düşürüldü. Teröristler yola döşedikleri mayınları art arda patlattı. Araçlara da roketli saldırıda bulunuldu. 

7 MAYIN BİRDEN PATLADILDI

İki zırhlı personel taşıyıcı araç (BTR) imha edildi. Güvenlik güçleri, olayın yaşandığı alana girmek istediğinde ise teröristler yoldaki patlayıcıları infilak ettirdi. Burada da 1 korucu hayatını kaybetti. Hakkâri Valiliği'nden yapılan açıklamada, karayolunun 12. kilometresinde yaşanan olayda 7 mayın birden patlatıldığı bildirildi. Teröristlerin, C-4 ve amonyum nitratla güçlendirilen mayınları kumandayla patlattıktan sonra askerî konvoyu roketatarlarla yoğun ateş altına aldığı belirtiliyor.

24 SAAT GEÇMEDEN

Hain saldırı soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Hain pusudan bir gün önce olayla ilgili ihbar geldiği, ancak istihbaratın değerlendirilmediği ileri sürülüyor. Aynı bölgede Hakkari Vali Yardımcısı Edip Çakıcı'nın son anda kurtulduğu mayınlı saldırının üstünden 24 saat bile geçmeden böyle bir eylemin gerçekleşmesi 'Güvenlik tedbirlerinde zafiyet mi var?' sorusunu beraberinde getirdi. Olayın gerçekleştiği yer, 'geçiş noktası' özelliği taşıyor. Bu bölgede son 6 ayda 4 saldırı oldu. Bölgede alan hâkimiyeti yıllardan beri sağlanamadı.