BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Eski milletvekiline ödenek skandalında hapis cezası

2009'da İngiltere parlamentosundaki bir çok milletvekilinin usulsüz harcamalarla devleti zarara uğrattığı ortaya çıkmış, skandalın ardından bu konudaki denetimler sıkılaştırılmıştı.

Abone ol

İngiltere İşçi Partisi'nin eski milletvekillerinden David Chaytor, devlete usulsüz olarak fatura ettiği 30 bin dolarlık harcamalar nedeniyle 18 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Chaytor geçen ay duruşmanın başlamasından önce suçunu itiraf etmişti.

2009'da İngiltere parlamentosundaki bir çok milletvekilinin usulsüz harcamalarla devleti zarara uğrattığı ortaya çıkmış, skandalın ardından bu konudaki denetimler sıkılaştırılmıştı.

61 yaşındaki Chaytor ise yargılanan ve ceza alan ilk isim oldu.

Muhalefetteki İşçi Partisi'nden 3, iktidardaki Muhafazakar Parti'den ise 2 milletvekili daha aynı suçlamayla yargılanmayı bekliyor.

Mahkeme, Chaytor'ın bilgisayar danışmanlık hizmetleri için sahte faturalar kestiği ve ailesinin sahibi olduğu evlere kira ödediğini iddia ettiği, ancak bunu yapmadığını bildirmişti.

Avukatı James Sturman, müvekkilinin iddiaları karşısında yıkıcı bir bedel ödediği yorumunu yaptı.

Siyasete güven azaldı

İngiltere'de 2009 yılının Mayıs ayında, milletvekillerinin ödenek kurallarını suistimal ettiği suçlamaları ülke siyasetini eşi az görülen bir krize sürüklemişti.

Bu durum kamuoyunun siyasetçilere güvenini ciddi şekilde sarstı.

Bazı milletvekilleri, Londra'daki yaşam giderlerini karşılamak için sunulan ödenekleri çoğu durumda yasal sınırlar içinde kalmakla birlikte kötüye kullanmışlardı.

Maaşları pek çok profesyonele göre fazla olmayan milletvekillerinin çalışmalarını sürdürebilmeleri için seçim bölgelerinde ve başkentte iki ayrı ev kullanması ve siyasi faaliyetleri için gerekli ofis masrafları devletçe ödeniyor.

Ancak Daily Telegraph gazetesinin ortaya çıkardığı skandalda, ikinci evini "başka başka" adreslerde gösterip, bakım ve dekorasyon faturalarını devlete ödeten, hatta bahçelerini-havuzlarını bu şekilde temizleten milletvekilleri olduğu ortaya çıktı.

Kablolu televizyondan yayınlanan porno filmlerin ya da krakerlerin, köpek mamalarının parasının da seçmenlere ödetildiğinin ortaya çıkması büyük bir öfke yarattı.