BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.424,23
HABER /  GÜNCEL

Brezilya ve Çin'in ortaklığı nereye kadar?

BBC Muhabiri Justin Rowlatt, Brezilya'nın en zengin işadamının Çin'le uyumluluk perspektifini izlenimleriyle karşılaştırıyor.

Abone ol

“İsa’yı görmek istermisiniz?” diye sordu helikopter pilotu. Hıristiyanlık’ta ölünce görüleceğine inanılan İsa Peygamberi görmek isteyip istemediğimizin sorulması aslında bizi ciddi şekilde kaygılandırabilirdi.

Ancak o gün için kaygıya mahal yoktu.

Brezilya’nın en zengin adamı Eike Batista’nın özel helikopteriyle havadaydık.

Copacabana plajının üzerinden uçmuş dağları geçmiştik ki Rio de Janeiro’daki turların görülmesi şart yeri haline gelen dev İsa heykeliyle karşılaştık.

Brezilya’da Mineraller Kralı olarak bilinen Batista, bu büyük Latin Amerika ülkesinin en zengin adamı. Forbes dergisi 27 milyar dolarlık servetiyle onu dünyanın sekizinci en zengin adamı sayıyor. Bu servetin büyük bir kısmı, oldukça süratli bir şekilde elde edilmiş.

Tek bir kilit müşteri sayesinde milyarca doları depolamak için üç yıllık bir sure yetmiş.

Helikopter gezimizin gerçek amacı da Batista’nın son projesi olan devasa bir liman inşaatını görmek. Liman özellikle, işte o milyarları kazandıran müşteri için inşa ediliyor.


Batista'nın müşterisi

Minerallere bu kadar ihtiyaç duyan ve tek bir satıcıdan milyarlarca dolarlık alışveriş yapabilecek pek fazla adres yok dünya üzerinde.

Batista’nın müşterisi Çin’den başkası değil ve liman projesi de “Çin otobanı” olarak anılıyor.

Brezilya’nın en zengin adamının şirketleri, Çin’in en çok ihtiyaç duyduğu demir madeni filizi ve petrol sektörlerini ellerinde bulunduruyor.

Brezilya madenlerine Çin’in bu büyük talebi, fiyatların rekor düzeylere çıkmasına ve dolayısıyla Brezilya ekonomisi ve Batista’nın servetinin şişmesine yol açmış.

Batista, bu büyümenin devam edeceğine ve kendisinin dünya zenginler listesinde daha da yükseklere tırmanacağına inanıyor.

Dünyanın en zengin adamı olan, Meksikalı telekomünikasyon devi Carlos Slim’le konuştuğunu anlatıyor. Ona, “Sağ dikiz aynanı da sol dikiz aynanı da temizle. Seni hangi taraftan geçeceğimi bilmiyorum” demiş.


Çin ile Brezilya'yı birleştiren ve ayıranlar

Batista’ya gore Brezilya ile Çin tam bir birlerine göre iki ülke. İlişkileri ikisini de zengin ediyor.

Fakat tüm sektörler için aynı şey söylenebilir mi, orası net değil.

Bikiniyi sembollerinden biri haline getirmiş olan ülkede tekstil sektörü dış rekabet nedeniyle zor durumda. Rekabetin kimle olduğunu tahmin etmek zor değil - Çin ile.

İki ülkenin ortaklığındaki sorun işgücüyle ilgili. Tabii kaynaklarını bir kenara bırakırsak, Brezilya’nın avantaj sahibi olduğu açı da Çin ile aynı: ucuz işgücü.

Bu nedenle de iki ülke benzer sektörlerde yarışıyorlar ve diğer dünya ekonomileriyle olduğu gibi, bu rekabette de kazanan Çin gibi görünüyor.

Batista’nın pilotu, helikopterini dev İsa heykeli üzerinde üç kez döndürerek bize dünyanın bu en güzel kentlerinden birin, kuş bakışı görme imkânı verdi.

Brezilya ekonomisine de metaforik olarak benzer bir yükseklikten bakınca ise, göze çarpan ekonomik büyümenin kırılganlığı oluyor.